Aprobarea acestei legi este o preconditie pentru stabilizarea economiei Ungariei, a declarat in Parlament ministrul Economiei Gyorgy Matolcsy. El a reamintit ca guvernul este dedicat unei strategii menite sa incurajeze competitivitatea si crearea de locuri de munca, promovarea cresterii economice si reducerea datoriei publice.

Matolcsy a spus ca noua lege va aduce o politica economica predictibila, de reducere a datoriilor in conditii de stabilitate.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut lui Orban, intr-o scrisoare transmisa joi, sa retraga proiectul privind banca centrala si proiectul legii stabilitatii, care are rolul de a intari pozitia guvernului prin mai multe masuri considerate "neortodoxe" de executivul UE.

Premierul ungar Viktor Orban a respins solicitarea Comisiei Europene (CE) de a renunta la cele doua legi, punand in pericol negocierile cu FMI si UE pentru un nou acord de finantare externa.

Citeste si:

Orban a prezentat vineri in Parlament amendamente minore la legea referitoare la banca centrala, care ar trebui sa fie adoptata pana la sfarsitul acestei luni. Reforma ar creste puternic influenta guvernului in banca centrala, al carei presedinte Andras Simor duce o politica a dobanzilor ridicate, criticata de Orban.

Reprezentantii FMI si CE aflati saptamana trecuta la Budapesta pentru discutii informale privind un nou acord de finantare au parasit brusc capitala Ungariei, deranjati de pozitia imuabila guvernului privind cele doua legi.

Standard & Poor's a retrogradat miercuri ratingul Ungariei in categoria "junk", mentionand inclusiv posibilitatea redusa ca statul sa obtina sprijin de la FMI si CE daca nu renunta la cele doua legi. Moody's a luat in noiembrie o decizie similara.

Sursa foto: Dreamstime