Dupa o crestere lunara de 5% in octombrie, comenzile, ajustate sezonier si cu inflatia, au coborat cu 4,8% in noiembrie, a anuntat Ministerul Economiei de la Berlin. Declinul este cel mai mare incepand cu ianuarie 2009 si peste scaderea de 1,8% estimata de analisti.

Criza din zona euro afecteaza perspectivele tarii, iar incetinirea cresterii la nivel global loveste cererea pentru exporturi, insa cea mai mare economie a zonei euro ar putea totusi sa evite recesiunea, scrie Bloomberg.

Somajul aflat la minimul a doua decenii sustine increderea consumatorilor, in timp ce industria serviciilor a crescut in decembrie, iar increderea companiilor a crescut neasteptat in ultima luna a anului trecut.

Citeste si:

"Este destul de clar ca ne indreptam catre o inrautatire puternica si in Germania, care a fost printre cele mai stabile tari din zona euro. Comenzile sunt foarte clar pe un trend descendent, la fel ca productia industriala de altfel", a declarat Jennifer McKeown, economist la Capital Economics Londra.

Fata de noiembrie anul trecut, comenzile pentru industrie, ajustate in functie de numarul de zile lucratoare, au scazut cu 4,3%. Autoritatile germane au revizuit cresterea pentru octombrie la 5%, de la estimarea initiala de 5,2%.