O astfel de masura nu ar fi umilitoare pentru Grecia, a spus la Vima FM Giakoumatos, care a ocupat in trecut un post de secretar de stat in Ministerul Sanatatii de la Atena, potrivit Mediafax.

"Umilitor este ca cersim finantare externa sau cand un turist chinez gaseste Acropole inchisa", a spus el, referindu-se la o greva a angajatilor Ministerului Culturii, din cauza careia muzeele si siturile antice au fost inchise la sfarsitul saptamanii trecute.

In loc sa scada pensiile si salariile, statul ar putea sa inchirieze Acropole, ar putea sa inchirieze toate siturile arheologice, a adaugat Giakoumatos.

Statul elen a acumulat inainte de criza financiara datorii de 350 de miliarde de euro, circa 160% din PIB, nivel prea ridicat pentru a putea plati.
UE si FMI au lansat in 2010 un pachet de imprumuturi de 110 miliarde de euro pentru Grecia, dupa ce investitorii privati au inceput sa ceara dobanzi tot mai mari iar accesul statului la finatare de pe piata a devenit imposibil.

Citeste si:

La sfarsitul anului trecut, liderii europeni au convenit un al doilea pachet de ajutor financiar extern, in valoare de 130 miliarde de euro, care vizeaza si stergerea unor datorii de circa 100 de miliarde de euro catre investitorii privati.

Cele doua pachete de imprumuturi externe sunt conditionate, insa, de adoptarea de masuri de austeritate de catre autoritatile de la Atena.

Sursa foto: en.wikipedia.org