Grecia este una dintre cele mai vizitate destinatii, mai ales in vacanta de vara. Plaje cu nisip fin, ape cristaline, gastronomie, peisaje spectaculoase si unice, asta inseamna, foarte pe scurt, Grecia. Daca nu ti-ai facut inca planuri de vacanta, iata cateva sugestii.

Acropola din Atena

Foto: Shutterstock.com

Acropola din Atena si vestigiile sale sunt simboluri ale spiritului si civilizatiei clasice si formeaza cel mai mare complex arhitectural si artistic lasat in urma de vechii greci. In secolul V i.Hr., Atena a ocupat o pozitie de lider printre celelalte orase-state ale lumii antice. In epoca care a urmat, un grup exceptional de artisti a pus in aplicare planurile ambitioase ale lui Pericle si, sub indrumarea sculptorului Pheidias, a transformat dealul stancos din Atena intr-un monument unic.

Monumentele mai importante de pe Acropola sunt templele Partenon si Erehteion, ambele dedicate zeitei Atena.

Partenon

Foto: Shutterstock.com

Partenonul este templul dedicat zeitei Athena Parthenos, ridicat pe acropola Atenei, o capodopera a arhitecturii grecesti, scrie wikipedia.org. Construit din marmura de Pentelic, Partenonul era bogat decorat cu reliefuri realizate de Fidias si de colaboratorii sai.

Statuia zeitei Atena, opera lui Phidias, inalta de 12 metri, era realizata din aur si din fildes. Frontonul de rasarit reprezenta nasterea Atenei, iar cel de apus disputa dintre Poseidon si Atena pentru stapanirea Aticii. Cele mai multe din sculpturile Partenonului se pastreaza astazi la British Museum.

Meteora

Foto: Shutterstock.com

Meteora este unul dintre cele mai mari si importante complexe de manastiri ortodoxe din Grecia, al doilea dupa Muntele Athos, potrivit wikipedia.org.

Cele sase manastiri sunt construite pe piloni din gresie, la marginea de nord-vest a Campiei Tesaliei in apropierea raului Pinos si Muntilor Pindului, in centrul Greciei. Cel mai apropiat oras este Kalambaka. Meteora este inregistrata in lista Patrimoniului Mondial UNESCO din anul 1988.

Ca fenomen fizic este unic in toata lumea. Aceasta formatiune de stanci a luat nastere datorita unui con in forma de delta, constituit din pietre de rau si namol, care se varsau in vechiul lac tessalic. Dupa separatia geologica a masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossei, apele lacului au gasit iesire la Marea Egee prin valea Tembi. Atunci, acest masiv in forma de delta s-a scindat in pietre si stanci uriase compacte cu inaltimi de pana la 400 metri.

In prezent exista 24 de manastiri, unele se gasesc intr-o stare de ruina (Sfantul Duh, Sfantul Dimitrie, Sfantul Nicolae Padova si altele), in timp ce altele se conserva foarte bine, intacte si functioneaza (Marele Meteor, Varlaam, Sfanta Treime, Sf. Stefan, Rusanou, Sf. Nicolae).

Plaka

Foto: Shutterstock.com

Cartierul Plaka este unul dintre cele mai vechi atractii din Atena. Mii de turisti viziteaza aceasta zona, atrasi de arhitectura imobilelor si de farmecul labirintului de strazi.

Pe langa numeroase muzee din cartierul Plaka, cum ar fi Muzeul Evreilor, Muzeul Artei Populare Grecesti, Muzeul Frissiras, Muzeul Instrumentelor Populare, Muzeul Universitatii Atena, turistii se mai pot bucura si magazinele localnicilor de unde pot cumparat arta greceasca sau bijuterii, scrie infotour.ro.

Cnossos

Foto: Shutterstock.com

Cnossos este un sit arheologic situat la 5 km sud-est de Heraklion, capitala insulei Creta, in care se afla ruinele unei importante asezari si ale unui palat minoic, descoperite si restaurate intre 1900-1931 de catre arheologul englez Sir Arthur Evans, scrie wikipedia.org. Lucrarile de reconstructie s-au bazat pe vechi imagini ale palatului gasite pe frescele minoice locale.

Toate piesele originale (fresce, ceramica, obiecte de cult religios, podoabe etc.) se gasesc in prezent la Muzeul Arheologic din Heraklion (muzeu care gazduieste exclusiv piese de pe insula Creta). La Cnossos sunt expuse numai copii ale acestora.

Cheile Samaria

Foto: Shutterstock.com

In sud-vestul insulei Creta, se afla cheile Samaria, adevarate ziduri inalte de piatra. Cheile Samaria serpuiesc, cand mai inguste, cand mai late, urmand un traseu cu serpentine prin Muntii Albi, ai caror versanti sclipesc alb in soarele verii, iar iarna sunt imbracati in zapada, potrivit wikipedia.org.

Prin frumusetea peisajului, Cheile Samaria sunt un important punct de atractie turistica. Defileul are o lungime de 17 km, cu diferenta de nivel de 1.200 m. Cheile se pot vizita numai intre 1 mai si 31 octombrie.

Insulele Ionice

Foto: Shutterstock.com

Insulele Ionice reprezinta un arhipelag din Marea Ionica, organizat ca una din cele 13 regiuni ale Greciei, subdivizat in patru prefecturi. Capitala este orasul Corfu, scrie wikipedia.org.

Insulele Ionice sunt compuse din sapte insule principale din apropierea coastelor occidentale ale Greciei. Aceste insule sunt predominant muntoase, cu un climat bland si relativ umed.

Citeste si: Turismul, principala sursa de venit a Greciei, genereaza peste un sfert din PIB

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri