Contributia totala a sectorului elen al turismului la PIB-ul Greciei a urcat anul trecut la 21,6 miliarde de euro sau 11,7%, arata datele INSETE, departamentul de cercetare al Confederatiei Turismului din Grecia, informeaza publicatiile Greek Reporter si Ekathimerini.

Este o crestere de 13,3%, sau 2,5 miliarde de euro, fata de veniturile generate in 2017. Veniturile directe si indirecte din turism s-au ridicat anul trecut intre 47,4 miliarde de euro si 57,1 miliarde de euro, sau 25,7 - 30,9% din PIB-ul Greciei, arata rezultatele studiului INSETE, citate de Agerpres.

Conform acestuia, in sezonul de varf din 2018 lucrau in turism aproximativ 411.000 de persoane, iar in acest sector s-au facut anul trecut investitii de cinci miliarde de euro.

Aproximativ 90% din veniturile din turism vin de peste hotare, inclusiv din croaziere, transport aerian, maritim, etc. Anul trecut, aceste venituri s-au situat la 18,2 miliarde de euro, in crestere cu 11,3% fata de 2017.

Datele ilustreaza dependenta Greciei de turism, deoarece tara nu a dezvoltat vreau alt sector important, cu exceptia transportului naval, care reprezinta aproximativ 7% din PIB.

Citeste si:
Turismul in Grecia, dependent de sase piete externe
Turismul in Grecia, dependent...

Grecia, vizitata de peste 33 de milioane de turisti. Estimari pentru 2019

Peste 33 de milioane de persoane au vizitat Grecia, in cursul anului 2018, in crestere cu 9,7% fata de anul precedent, arata datele finale publicate recent de Banca Centrala a Greciei.

Operatorii din turism din Grecia estimeaza ca 2019 ar putea fi an foarte bun din punct de vedere al numarului de turisti si al veniturilor generate de catre acestia, continuandu-se, astfel, tendinta crescatoare care a inceput in urma cu cinci ani.

Conform unui studiu al Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC), industria calatoriilor si a turismului din Grecia a crescut anul trecut cu 6,9%, un ritm de trei ori si jumatate mai ridicat decat al intregii economii elene.

Turismul a avut, in 2018, un aport de 20,6% la PIB-ul Greciei, fata de un nivel de doar 10,4% pe plan mondial, conform datelor WTTC. Aceasta inseamna ca unul din cinci euro cheltuiti anul trecut in Grecia au provenit din industria calatoriilor si turismului, a carei cifra de afaceri s-a ridicat la 37,5 miliarde euro.

Citeste si:
Peste 33 de milioane de turisti au vizitat Grecia in 2018
Peste 33 de milioane de...

Turismul este un motor-cheie al economiei Greciei, tara care in luna august a anului trecut a pus capat celui de-al treilea program de asistenta financiara internationala convenit dupa criza financiara din 2010.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Sute de romani, blocati pe o insula cu incendii din Grecia