Cine nu a vizitat inca judetul Cluj, "e musai sa o faca". Clujul este una dintre destinatiile preferate atat de turistii romani, cat si straini. Anul trecut, circa 600.000 de turisti au vizitat judetul. In orice colt al Clujului ar ajunge, turistii vor descoperi locuri incarcate de istorie, traditii si obiceiuri, peisaje absolut spectaculoase, cu munti si lacuri care adapostesc o istorie milenara cu vestigii din perioada antica, medievala si moderna.

Judetul Cluj trebuie descoperit ca un roman cu multe personaje care spun povesti despre locuri si oameni demult uitati, care descrie decoruri naturale de o frumusete rara. Este acel gen de roman care iti creeaza experiente senzoriale autentice (vedem, auzim, gustam, mirosim), care te provoaca, te intriga, te entuziasmeaza, iar, la final, lasa iti lasa impresia ca nimic nu va mai fi ca inainte.

Clujul a devenit un magnet pentru turisti, mai ales in ultimii ani, de cand acolo se organizeaza festivaluri care atrag sute de mii de vizitatori, evenimente culturale, sportive. Si nu doar pe partea de turism a devenit Clujul foarte cunoscut, tot mai multi antreprenori si companii isi deschid business-uri in judet, dupa ce autoritatile au investit masiv in toate domeniile, de la infrastructura, pana la resursa umana.

Locuri de vizitat in Cluj

Foto: Shutterstock.com

Atractii turistice in municipiul Cluj

Asadar, daca ajungeti in municipiul Cluj, merita sa vizitati cateva obiective importante ale orasului: Piata Unirii, Parcul Cetatuia, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Muzeul de Istorie al Universitatii "Babes-Bolyai", Muzeul Zoologic, Vivariu, Parcul Etnografic National "Romulus Vuia", Teatrul National Cluj-Napoca si Opera Nationala Romana Cluj-Napoca, Bastionul Croitorilor si Observatorul Astronomic, Centrul de Cultura Urbana "Turnul Croitorilor", Sala Polivalenta, Stadionul Cluj Arena, Parcul Central Simion Barnatiu, Piata Muzeului, Cimitirul Central, Gradina Botanica, Muzeul Botanic, Biserica Romano-Catolica "Sfantul Mihail", Statuia lui Matei Corvin, Catedrala Ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului".

Locuri de vizitat in Cluj

Foto: Shutterstock.com / Biserica Romano-Catolica "Sfantul Mihail"

Locuri de vizitat in judetul Cluj

Nicio vizita in Cluj nu va fi completa daca nu va rezervati cateva zile pentru a vizita si imprejurimile. In functie de traseul ales, turistii pot alege urmatoarele atractii:

Traseul turistic de sud: Cheile Turzii, rezervatie naturala unde pot fi organizate drumetii si activitati de escalda; Salina Turda, o destinatie moderna de agrement si de tratament, Muzeul de Istorie din Turda, care pastreaza o importanta mostenire din epoca romana; Muntele Baisorii, o statiune favorabila practicarii sporturilor de iarna.

Locuri de vizitat in Cluj

Foo: Shutterstock.com / Cheile Turzii

Citeste si: O zi la Salina Turda, cel mai vizitat obiectiv turistic din Romania

Tot pe acest traseu, turistii pot descoperi: Biserica "Sf. Cuvioasa Paraschiva" din Comuna Feleacu, construita in anul 1488; Cheile Turenilor, situate in apropierea Cheilor Turzii; Cheile Turzii, care s-au format in urma erodarii calcarelor in perioada jurasica; Cetatea Liteni - o cetate medievala atestat in 1324.

Traseul turistic de nord-est: Castelul Banffy de la Bontida, simbolul barocului transilvan, Castelul Banffy din Rascruci; Gherla-Armenopilis, orasul baroc al comunitatii armene in Evul Mediu, Manastirea Nicula, scoala iconografiei pe sticla a comunitatii romanesti, comunitatea maghiara din Sic; Sinagoga din Dej a comunitatii iudaice; Muzeul satesc din Iclod, care adaposteste colectii arheologice care dateaza din preistorie; Rezervatia Lacul Stiucii, o arie protejata de interes national, situata in comuna Fisezu Gherlii, satul Sacalaia; Rezervatia Naturala Stufarisurile de la Sic, denumita si Delta Ardealului.

Traseul de vest: lacurile Belis, Tarnita, Gilau si Dragan. Cascada Valul Miresei - legenda spune ca o mireasa ar fi cazut de pe o stanca, iar in locul in care se gaseste cascada, voalul ei s-a agatat de stanci, acoperindu-le; Muzeul Memorial Octavian Goga; Cetatea Bologa - una dintre cele mai importante fortificatii ale Transilvaniei medivale, Muzeul Bivolului Mera din comuna Baciu, Statiunea Fantanele-Belis sunt alte puncte de atractie.

Locuri de vizitat in Cluj

Foto: wikipedia.org / Cascada Valul Miresei

Ce sa nu ratezi in Cluj: Drumul Sarii

Oportunitatile de a descoperi judetul Cluj sunt nelimitate, iar un mod simplu de a face asta este in functie de tematica sau obiective. Turistii care vor sa mearga pe Drumul Sarii vor descoperi: Salina Turda, Baile Sarate Turda, Baile Cojocna, Sic, Salina Ocna Dej, Parcul Balnear Toroc din Dej.

Salina Turda este unul dintre principalele obiective turistice ale Transilvaniei, reprezentand un adevarat muzeu al mineritului iin sare si, de asemenea, o baza de agrement si tratament. In mina au fost amenajate: un lift panoramic, o pista de minigolf, doua piste de minibowling, un teren de sport. In Mina Tereza a fost amenajat un lac subteran pe care turistii se pot plimba cu barca, la 112 m in adancul muntelui de sare. Mina Ghizela a fost amenajata pentru a deservi exclusiv activitati de tratament balnear.

Locuri de vizitat in Cluj

Foto: Shutterstock.com / Salina Turda

Lacurile sarate Turda sunt situate pe un masiv de sare. In prezent, exista mai multe lacuri sarate dintre care cele mai importante sunt lacul Roman si lacul Durgau, datorita carora, in jurul anului 1840, au fost infiintate Baile Sarate Turda.

Baile Cojocna din comuna cu acelasi nume se afla la 25 de km de Cluj-Napoca. In zona au existat vechi exploatari de sare. Deasupra ocnelor parasite ale minelor de sare s-au format mai multe lacuri saline, iar apa acestora a dobandit proprietati terapeutice. Doua dintre lacuri au fost transformate in bai, frecventate in timpul verii, iar in perioada iernii functioneaza un bazin acoperit cu apa sarata incalzita.

La 15 km de Gherla, se afla localitatea Sic. Dezvoltata in zona unde in perioada Imperiului Roman si a Evului Mediu se exploata sarea, acest sat pastreaza inca ritmul vietii traditionale a comunitatii maghiare, care este majoritara aici. Principalele monumente arhitectonice ale zonei sunt cele doua biserici: biserica reformat-calvina din sec. XIII, ce apartine stilului gotic si biserica ortodoxa de lemn din anul 1731.

Salina Ocna Dej este situata la 3 km de municipiul Dej, fiind exploatata din antichitate si pana in prezent, fapt pentru care accesul turistilor nu este permis.

Parcul balnear Toroc din Dej, care are o suprafata de 40.000 de mp, a fost inaugurat in 2010 si cuprinde: un lac cu apa sarata, piscine interioare si exterioare cu apa dulce pentru copii si adulti, cazi de hidromasaj cu apa sarata incalzita, sauna umeda, plaja de nisip si de iarna, terenuri de fotbal, tenis, volei, baschet.

Locuri de vizitat in Cluj

Foto: Facebook / Parc Balnear Toroc Dej

Atractii naturale care merita vazute in Cluj

Cheile Turzii sunt situate la 7 km de Turda, au o lungime de circa 2 km si o desfasurare pe verticala de circa 200 de metri. Este una dintre cele maivechi rezervatii naturale din tara. In rezervatie se afla circa 60 de pesteri, peste 100 de km de trasee turistice si peste 500 de trasee de alpinism si escalda.

Recomandari de drumetie: Cabana Cheile Turzii - Versant Stang Cheile Turzii - Intrare amonte Cheile Turzii - Versant Drept Cheile Turzii - Culmea Manastirii - Cabana Cheile Turzii sau Cabana Cheile Turzii - Ciuma Goala - Confluenta Paraului Arinei cu Raul Hasdate - Cornesti (Cascada Ciucas).

Cheile Turenilor sau Cheile Turului sunt "sculpate" de Paraul Racilor. Pe traseul turistii pot intalni numeroase repezisuri si mici cascade in albie, precum si versanti ce adapostesc numeroase cavitati.

Locuri de vizitat in Cluj

Foto: Shutterstock.com / Cheile Turenilor

Cascada Rachitele se afla in Muntii Apuseni, la o altitudine de circa 1000 de m si are o inaltime de 30 de metri.

Lacul Gilau este un lac de acumulare amplasat in amonte de confluenta Somesului Cald cu Somesul rece, format in urma construirii barajului hidrocentralei in 1972. Este unul dintre principalele lacuri de agrement din Cluj.

Lacul Dragan se afla situat la confluenta raului Dragan cu raul Sebesel. Zona este de un pitoresc unic cu defilee intramontane spectaculoase ce favorizeaza activitati sportive de tip off-road si mountain-bike.

Lacul Belis-Fantanele este un lac artificial de acumulare. Pe malurile lui se afla statiunea turistica Fantanele. In verile secetoase, atunci cand debitul lacului este foarte mic, se pot vedea ruinele bisericii din Giurcuta de jos.

Lacul Stiucii este o arie protejata de interes national, situata in comuna Fizesu Gherlii. Stufarisul a favorizat dezvoltarea unei biodiversitati de fauna si flora aproape similara ca numar de specii cu cea din Delta Dunarii.

Locuri de vizitat in Cluj: Palate si castele

Castelul Banffy din Bontida este unul dintre monumentele de arhitectura reprezentative pentru barocul transilvanean, bogatia de elemente specifice acestui stil arhitectonic aducandu-i si numele de "Versaille-ul Transilvaniei". A fost construit de familia Banffy in comuna Bontida, localitate situata la circa 30 de km de Cluj-Napoca.

Locuri de vizitat in Cluj

Castelul de la Ciucea. In anul 1919, poetul Octavian Goaga cumpara de la vaduva poetului Ady Endre domeniul de la Ciucea, aflat la 80 de km de Cluj-Napoca. Pe acest domeniu, la finalul secolului al XIX-lea, Ady Andre construise un castel in stil negotic. In anii 1921-1926, Octavian Goga modifica fundamental aspectul arhitectonic prin adaugarea unor elemente in stil brancovenesc. Astazi, castelul gazduieste Muzeul Memorial "Octavian Goga".

Palatul Banffy. In Piata Unirii din Cluj-Napoca se afla cel mai important monument arhitectonic realizat in stil baroc din Transilvania. A fost ridicat intre anii 1774-1784 de catre guvernatorul Gheorghe Banffy. Fatada principala este una impunatoare si pastreaza blazonul familiei nobiliare - grifonul cu sabie si coroana incadrat de alti doi grifoni.

Locuri de vizitat in Cluj

Foto: Facebook / Centrul de Informare Turistica Bontida

Palatul de Justitie si Palatul Szeky. Palatul de Justitie este o cladire in stil eclectic ridicata in 1900-1902. Palatul Szeky a fost construit in anul 1893 de catre Miklos Szeky, un renumit farmacist clujean.

In Palatul Rhedey se aflau inca din secolul XVI casele mai multor patricieni importanti ai orasului. In 1792 s-a deschis in sala de bal a palatului primul teatrul maghiar permanent infiintat in Cluj-Napoca.

Casa Matei Corvin este singurul imobil din veacul al XV-lea care se regaseste in forma initiala. Este o cladire gotica care a fost construita prin contopirea a trei case, poarta ogivala fiind elementul arhotectonic definitoriu ce o incadreaza in acest stil. Potrivit traditiei, in aceasta casa s-a nascut Matei, rege al Ungariei, fiul lui Iancu de Hunedoara.

Citeste si: In vizita la Castelul Banffy din Rascruci, mai putin cunoscut, dar la fel de spectaculos ca cel din Bontida

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri