Anul trecut, judetul Cluj a atras circa 600.000 de turisti, in crestere cu 36% fata de 2016. Un sfert dintre ei au fost straini. De la palate si castele, muzee si biserici si pana la atractii naturale, Clujul are o multime de obiective de aratat turistilor.

Nu departe de municipiul Cluj, la circa 30 de kilometri, se afla una dintre cele mai frumoase resedinte nobiliare din Transilvania. Mai putin cunoscut decat Castelul Banffy din Botinda, Castelul Banffy din satul Rascruci este unul dintre cele mai frumoase monumente arhitecturale si istorice din Transilvania si nu numai.

Castelul Banffy din Rascruci, comuna Bontida, a fost construit in secolul al XVIII-lea, in stil eclectic, potrivit informatiilor furnizate de Wikipedia. Resedinta era inconjurata de unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Banffy. Astazi, Castelul Banffy din Rascruci se afla intr-o stare avansata de degradare, la fel si parcul din jur, insa urmeaza sa fie reabilitate cu fonduri europene.

Foto: wikipedia.org

Castelul era folosit ca resedinta de vara, acolo fiind situate o casa de oaspeti, restaurata intre 1752-1755, un grajd si alte dependinte. In timpul revolutiei de la 1848-1849, Castelul de la Rascruci a fost deteriorat, avand nevoie sa fie reconstruit in anii 1850, la comanda noului proprietar, baronul Albert Banffy. Acesta a efectuat cele mai importante modificari ale cladirii, rezultatul acestora fiind etajarea cladirii si constructia fatadelor eclectice, care definesc aspectul de azi al castelului.

Din balconul Castelului Banffy din Rascruci se poate vedea intreg domeniul Banffy. Parcul din Rascruci era legat cu cel din Bontida printr-o alee de plopi. Cel din Rascruci, initial, a fost conceput in stil englezesc, dar ulterior, la cumpana secolelor XIX si XX, in timpul baronului Albert Banffy (1871–1945), a fost transformat intr-un parc peisagist, potrivit enciclopediavirtuala.ro. In prezent, vizitatorii nu pot traversa parcul ce leaga Castelele Banffy din Rascruci si Bontida.

Castelul Banffy din Bontida - scurt istoric

Castelul Banffy din Bontida a devenit foarte cunoscut datorita festivalul Electric Castel, care atrage sute de mii de participanti. Este cel mai spectaculos ansamblu castelar din Transilvania, construit in secolele XIV-XV. Acesta a trecut prin mai multe transformari arhitecturale de-a lungul timpului, pastrand vizibil amprentele stilului renascentist, baroc, rococo, clasicit si neogotic.

In epoca sa de glorie, Castelul Banffy din Bontida a fost considerat Versailles-ul Transilvaniei. Cladirea intarita cu patru bastioane de colt in perioada renascentista a fost inconjurata cu un parc francez, transformat ulterior in parc romantic, si de Curtea de Onoare, unde s-au amenajat grajdurile pentru cai si manejul. Pana in 1944, cea mai frumoasa gradina istorica din Transilvania apartinea de Castelul Banffy din Bontida. Astazi, spendoarea de odinioara a parcul este greu de sesizat. Datorita neglijentei totale, vegetatia s-a degradat, o multime de arbori seculari fiind taiati ilegal.

Aripa neogotica a cladirii principale este si cea mai cunoscuta. In cladirea principala erau amenajate bibliotreca si colectia de carti valoroase, dormitoarele, sufrageria, dar si renumitele saloane: Salonul Albastru, Salonul Galben si salon Maria Tereza. Curtea de Onoare construita in stil baroc este inspirata de arhitectura Curtii Imperiale din Viena. Ultimul locuitor al castelului a fost Contele Miklos Banffy, o personalitate de avangarda: om politic, scriitor, caricaturist, director de opera si designer. Acesta a parasit castelul in 1944.

Castelul Banffy din Rascruci, reabilitat cu bani europeni

Dupa ce in anii comunismului, Castelul Banffy din Rascruci a confiscat si lasat in ruina, imobilul urmeaza acum sa fie reabilitat printr-un proiect european cu circa 5 milioane de euro.

Castelul Banffy din Rascruci va deveni unul dintre cele mai importante din judetul Cluj. Avem intentia ca, impreuna cu Castelul de la Bontida, cu Castelul de la Gilau si cu Muzeul din Cluj-Napoca, sa organizam, in momentul in care le-am finalizat, un tur al castelelor Banffy din judetul Cluj. Si Castelul din Gilau are obtinuta o finantare europeana si urmeaza sa fie reabilitat

Marius Manzat, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj

Lucrarile de restaurare a Castelului urmaresc atat zidurile interioare si exterioare, compartimentarile, finisajele, instalatiile de utilitati cat, mai ales, componentele artistice: tamplariile, ornamentica si finisajele din lemn si lemn pictat, mobilierul cu valoare istorica, semineul, sobele de teracota, vitraliile, inscriptiile, precum si celelalte elemente artistice care s-au pastrat sau care vor fi reconstituite in baza fotografiilor de arhiva.

Cat priveste restaurarea parcului Castelului, lucrarilor vor viza amenajarea lacului, solutia propusa de echipa de arhitecti fiind cea de decolmatare si curatare a suprafetei amenajabile, respectiv de redimensionare a acestuia. In cadrul amenajarii parcului ornamental a fost prevazuta atat reproducerea in baza imaginilor de epoca, cat si construirea de la zero in cazul inexistentei elementului arhitectural, a mai multor obiecte: pontonul din lemn, porumbarul din mijlocul lacului si fantana arteziana, pasarela peste canal doua poduri pentru santul de evacuare a apei lacului, respectiv amenajarea acceselor auto si pietonale, etc.

Castelul Banffy din Rascruci este o emblema a judetului Cluj, iar eforturile noastre au fost sustinute de ceva ani sa cautam finantare pentru a transforma castelul in ce a fost odata. Incercam reconstituirea pe baza imaginilor istorice atat a interiorului castelului, cat si a parcului. Parcul este tot monument istoric, face parte din ansamblu. Pe baza imaginilor din arhiva, monumentul va fi reconstituit in cea mai mare parte

Diana Coman, responsabila proiectului de reabilitare

Castelul urmeaza sa ramana in continuare un punct de vizitare. "Timp de cinci ani, vizitarea va fi gratuita. Pentru ca municipiul Cluj a devenit un pol de atractie si un centru de evenimente, ne-am gandit sa transformam acest monument si intr-un centrul cultural de evenimente. Avand in vedere ca are o locatie potrivita si un istoric in spate, o sa ancoram castelul in diferite trasee turistice, o sa il legam de evenimente culturale", a mai spus Diana Coman.

Intregul proiect urmeaza sa fie digitalizat, aceasta fiind o conditie a finantatorului. "Va avea loc digitalizarea castelului, dar si a parcului. La final, dupa ce va fi reabilitat, intregul ansamblu va putea fi vizitat si virtual", a conchis Diana Coman.

Clujul, vizitat de 600.000 de turisti in 2017

Anul trecut, circa 600.000 de turisti au ajuns in judetul Cluj. Numarul lor a crescut cu 36% in 2017 fata de 2016, a declarat vicepresedintele CJ Marius Manzat. Din numarul total de turisti, 25% au fost straini (cei mai multi au venit din Italia, Germania si Ungaria). Nu este de mirare ca, dupa industrie, turismul aduce cei mai multi bani la bugetul primariei.

"Una dintre atractiile importante pentru turisti este chiar municipiul Cluj, care este un oras reprezentativ nu numai in Romania, dar si in Europa. Orasul are cateva titluri pe care le-a obtinut datorita calitatii vietii, serviciilor, oamenilor. Clujul a fost capitala europeana a tineretului in 2015 si este declarat oras european al sportului in 2018. Conform unui studiu al Comisiei Europene, facut pe 79 de orase europene, Clujul este cel mai prietenos cu strainii. De asemenea, Agentia Europeana de Mediu l-a calificat drept orasul cu cel mai curat aer", a declarat Marius Manzat.

An de an, Clujul organizeaza foarte multe evenimente culturale, sportive, muzicale, dintre care cele mai cunoscute si care atrag cei mai multi vizitatori sunt Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), Electric Castel, Untold. Ultimele doua atrag sute de mii de festivalieri atat din tara, cat si din strainatate.

Citeste si: Salina Turda, povestea celui mai vizitat obiectiv turistic din Romania

Sursa foto: Facebook / Consiliul Judetean Cluj

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri