11 Ianuarie 2012

ATENTIE! Italia este cea mai mare amenintare pentru zona euro



Italia prezinta cel mai mare risc pentru zona euro in perspectiva crizei datoriilor, din cauza datoriei publice imense si a costurilor ridicate de finantare pe pietele internationale, potrivit agentiei de evaluare Fitch, citata de The Wall Street Journal.

Italia este pusa in acest an in fata situatiei de a-si refinanta o cantitate considerabila de obligatiuni, iar lipsa unui acord european in ceea ce priveste implementarea unui "firewall" in regiune pune presiune pe ratingul tarii", a spus David Riley, seful departamentul de ratinguri suverane in cadrul Fitch, la o conferinta in Londra.

Lipsa unui "firewall" credibil pentru Italia este o problema serioasa pentru zona euro, a adaugat Riley.

Obligatiunile Italiei se vand la un randament mai mare cu 4% fata de cele ale Germaniei, ceea ce in combinatie cu o crestere economica de 0% poate insemna implozia economiei italiene. Pe de alta parte, o marja de doar 1,5% fata de obligatiunile germane si un avans al PIB de 1,5% ar mentine economia solvabila, arata Fitch.

Agentia de evaluare analizeaza o posibila retrogradare a Italiei, care este sub perspectiva negativa, o decizie urmand sa fie luata pana la sfarsitul lunii.

Analistul Fitch a subliniat ca iesirea Greciei din zona euro este, de asemenea, o optiune.

Grecia prezinta in continuare un risc foarte mare pentru economia zonei euro, care poate sa recada intr-o criza financiara severa.

Ratingul acordat Greciei de Fitch este CCC si ar putea fi retrogradata la un rating D, ceea ce inseamna echivalentul unei economii in incapacitate de plata.



Citeste si