Per ansamblul intregului an 2011, economia Germaniei a crescut insa cu 3%, potrivit datelor oficiale preliminare prezentate miercuri, preluate de Reuters si citate de Mediafax.

Cresterea economica anuala a incetinit de la 3,7% in 2010, cea mai buna cifra inregistrata dupa reunificare, iar economia germana a depasit ca performante majoritatea economiilor din zona euro pe parcursul anului trecut, datorita exporturilor si cererii interne solide.

"Germania nu se poate izola de tensiunile din zona euro. In plus, sectorul exporturilor trece printr-o perioada dificila, pe fondul scaderii cererii la nivel global. Un nou trimestru de contractie si recesiunea tehnica sunt posibile. Totusi, daca nu vom asista la o escaladare a crizei datoriilor de stat, economia germana a trrebui sa creasca in 2012, estimam cu 0,5%", comenteaza economitul sef al VP Bank, Joerg Zeuner.

Citeste si:

Economia germana si-a revenit rapid dupa criza financiara globala din 2008-2009 datorita exporturilor solide, insa a inceput sa piarda din avant anul trecut, din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, care a afectat parteneri comerciali cheie din regiune.

Germania obtine 28% din PIB prin exportul de produse, marfuri si servicii catre UE si Elvetia, si numai 2,5% din PIB din exporturi catre China, observa Berenberg Bank intr-un raport.

Bundesbank anticipeaza o crestere economica de 0,6% pentru acest an, in timp ce prognoza oficiala a guvernului este de 1%.

Sursa imagine: sxc.hu