Tratatul fiscal al UE va permite statelor din zona euro sa aiba deficite bugetare numai in perioade de franare economica severa sau in cazul unor situatii exceptionale, potrivit unei variante in lucru a documentului, noteaza Mediafax.
Documentul precizeaza clar situatiile in care organismele europene nu vor sanctiona un stat din zona euro al carui buget nu este echilibrat sau pe surplus - tinta denumita "obiectivul pe termen mediu".

"Devierea temporara de la obiectivul pe termen mediu va fi permisa doar in cazul unui eveniment exceptional, care nu poate fi controlat de partea contractanta (statul vizat - n.r.), cu un impact major asupra pozitiei financiare a guvernului, sau in perioade de franare economica severa in zona euro, in UE sau in statul respectiv", se spune in proiect.

Regula bugetului fara deficit in cadrul unui ciclu economic este elementul central al noului tratat. Proiectul prevede si un termen provizoriu de intrare in vigoare a noului regim fiscal, la inceputul anului viitor.

Totodata, documentul nu face referire la controversata chestiune a accelerarii integrarii statelor semnatare cu piata unica interna, problematica pentru Marea Britanie.

Londra s-a pronuntat in luna decembrie impotriva modificarii tratatului UE privind guvernanta fiscala si integrarea mai profunda a statelor in piata unica interna prin coordonarea politicilor economice. In consecinta, liderii europeni au decis incheierea unui tratat fiscal la care ar trebui sa participe celelalte 26 de state membre.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri