Hague a adaugat ca autoritatile britanice au planuri de urgenta pentru mai multe scenarii in privinta viitorului zonei euro, dar a refuzat sa confirme zvonurile din presa ca ministerul de Externe ar fi pregatit masuri de ajutorare a britanicilor care locuiesc in zona euro in cazul prabusirii monedei.

S&P a retrogradat vineri seara noua tari din zona euro, inclusiv doua cu rating AAA, si a trecut pe perspectiva negativa alte trei sate cu nota maxima.

"Este o situatie serioasa. Subliniaza faptul ca zona euro nu ia masuri dure pentru a-si rezolva problemele. Vrem ca zona euro sa fie stabila si sanatoasa, este in interesul national, dar asta inseamna ca trebuie intensificate eforturile de stimulare a cresterii economice in intreaga Europa, inclusiv in Marea Britanie", a spus oficialul.

El a cerut UE sa incheie mai multe acorduri comerciale cu alte tari, sa consolideze piata unica si sa inceteze sa aprobe legi care ingreuneaza functionarea firmelor.

Citeste si:

Premierul britanic David Cameron va insista pe aceste chestiuni la summit-ul UE de pe 30 ianuarie, a adaugat Hague.

Ministrul de Externe va merge saptamana viitoare in Brazilia, in cadrul campaniei britanice de reducere a dependentei economice de zona euro si extindere a relatiilor comerciale si investitionale cu marile economii emergente.