Marea Britanie, dupa decizia S&P: Europa trebuie sa ia masuri urgente pentru crestere economica

Decizia Standard & Poor's (S&P) de a cobori ratingurile a noua tari din zona euro arata ca Europa trebuie sa intensifice actiunile de stimulare a cresterii economice, a declarat ministrul britanic de Externe William Hague, potrivit Mediafax.

Hague a adaugat ca autoritatile britanice au planuri de urgenta pentru mai multe scenarii in privinta viitorului zonei euro, dar a refuzat sa confirme zvonurile din presa ca ministerul de Externe ar fi pregatit masuri de ajutorare a britanicilor care locuiesc in zona euro in cazul prabusirii monedei.

S&P a retrogradat vineri seara noua tari din zona euro, inclusiv doua cu rating AAA, si a trecut pe perspectiva negativa alte trei sate cu nota maxima.

"Este o situatie serioasa. Subliniaza faptul ca zona euro nu ia masuri dure pentru a-si rezolva problemele. Vrem ca zona euro sa fie stabila si sanatoasa, este in interesul national, dar asta inseamna ca trebuie intensificate eforturile de stimulare a cresterii economice in intreaga Europa, inclusiv in Marea Britanie", a spus oficialul.

El a cerut UE sa incheie mai multe acorduri comerciale cu alte tari, sa consolideze piata unica si sa inceteze sa aprobe legi care ingreuneaza functionarea firmelor.

Premierul britanic David Cameron va insista pe aceste chestiuni la summit-ul UE de pe 30 ianuarie, a adaugat Hague.

Ministrul de Externe va merge saptamana viitoare in Brazilia, in cadrul campaniei britanice de reducere a dependentei economice de zona euro si extindere a relatiilor comerciale si investitionale cu marile economii emergente.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Focar de coronavirus printre românii din Austria. 99 de cazuri în 24 de ore
Setari Cookie-uri