18 Ianuarie 2012

Depozitele bancilor la BCE au atins un nivel record. De ce se tem gigantii financiari



Depozitele constituite de bancile comerciale la Banca Centrala Europenaa (BCE) au depasit pentru prima data pragul de 500 miliarde euro, pe fondul lichiditatii excesive din sistem, combinata cu temerile privind criza datoriilor de stat, care au inghetat piata de credit, transmite Reuters.

Depozitele overnight au atins aproape zilnic niveluri record dupa operatiunea de finantare pe trei ani derulata in premiera de BCE la mijlocul lunii decembrie. Bancile au absorbit atunci aproape 490 miliarde euro la dobanzi foarte mici, apropiate de 1%, potrivit Mediafax.

Datele BCE publicate marti arata ca depozitele au depasit pentru prima data 500 miliarde euro, urcand la 502 miliarde euro, de la 493 miliarde euro in raportul de luni.

Cifra ar putea fi insa un maxim temporar al depozitelor la BCE.

Miercuri intra in vigoare modificarile reglementarilor BCE privind rezervele, conform carora volumul de bani pe care bancile comerciale trebuie sa-i tina permanent la BCE va fi redus de la 2% la 1%, masura care ar putea da drumul in piata la inca 100 miliarde euro lichiditate.

Totusi, aceasta masura ar putea insemna doar ca institutiile financiare vor dispune de mai multa lichiditate, care s-ar putea intoarce la BCE sub forma de depozite din moment ce bancile se tem sa crediteze.

Soldul creditelor acordate de BCE in sistem se ridica la 664 miliarde euro, astfel ca raportul dintre depozite si credite a ajuns la peste 75%, fata de circa o treime inainte de prabusirea Lehman Brothers la finele lui 2008.



Citeste si