20 Ianuarie 2012

FMI ar putea cere Ungariei modificarea impozitului unic pe veniturile personale



Fondul Monetar International ar putea cere Ungariei sa modifice legea privind impozitul unic pe veniturile personale, care este un element central al politicii economice a guvernului condus de Viktor Orban, a declarat o persoana apropiata discutiilor din FMI, transmite Bloomberg.

Cota unica va fi un subiect important al discutiilor cu partea ungara referitoare la un nou program preventiv de sustinere financiara, in conditiile in care FMI este in general impotriva sistemelor de acest tip, scrie Mediafax.

Ungaria incearca sa relanseze discutiile cu FMI si Uniunea Europeana dupa ce negocierile au fost suspendate in decembrie din cauza refuzului premierului Viktor Orban de a modifica legea privind banca centrala, despre care institutiile internationale considera ca submineaza independenta acesteia.

Orban a introdus cota unica de impozitare anul trecut, pentru a simplifica sistemul fiscal si stimula cresterea economica.

Masura a dus la scaderea veniturilor guvernamentale si la cresterea deficitului bugetar structural.

Pentru a proteja cota unica de viitoarele guverne, prevederea a fost introdusa in Constitutie, astfel incat modificarea ei necesita o majoritate de doua treimi in Parlament.

FMI ar putea accepta ca guvernul sa modifice legea referitoare la cota unica prin introducerea unor exceptii, astfel incat sa nu fie nevoie sa se renunte integral la acest sistem.

"Inainte de a decide sa incepem negocierile pentru un acord stand-by, trebuie sa vedem masuri tangibile ale autoritatilor ungare pentru stabilitatea macroeconomica", a declarat saptamana trecuta directorul general al FMI Christine Lagarde, dupa o intalnire la Washington cu negociatorul sef din partea Ungariei, Tamas Fellegi

Comisia Europeana a apreciat saptamana trecuta ca Ungaria nu a luat "masuri concrete" pentru a reduce deficitul bugetar, masurile adoptate de Orban fiind de natura nesustenabila.

Zoltan Csefalvay, secretar de stat in Ministerul ungar al Economiei, a declarat miercuri la Viena ca Ungaria vrea sa inceapa negocierile cu FMI si UE cat mai curand posibil.

Comisia Europeana a avertizat marti ca va da in judecata Ungaria pentru ingradirea independentei bancii centrale si a lansat proceduri de infringement impotriva guvernului Orban din cauza legii referitoare la pensionarea judecatorilor si a celei privind autoritatea de protectie a datelor.



Citeste si