Cel mai cunoscut exemplu este cazul companiei Enron, care in anul 2000 a cumparat numele stadionului echipei de baseball Houston Astros pentru 100 milioane dolari, timp de 30 de ani.

La finele anului 2001, Enron a dat faliment si a revandut numele stadionului echipei din Houston pentru 2,1 milioane dolari.

Totodata, blestemul a lovit companii precum Trans World Airlines (TWA), PSINet, Fruit Of The Loom, ModusLink Global Solutions sau Savvis Communications.

Un autor american, Victor Niederhoffer, a analizat performanta companiilor care au cumparat nume de stadioane in perioada 1990 – 2001.

Acesta a observat ca valoarea actiunilor companiilor a scazut in medie cu 8% in primul an de la cumpararea numelui stadionului si in medie cu 27% dupa trei ani.

Citeste si:

„Companiile se confrunta cu aceleasi tendinte daunatoare in calitate de investitori. Atunci cand ating un nivel maxim, tind tot mai sus”, a aratat Niederhoffer.

In Romania, niciun stadion nu poarta numele vreunei companii. In luna octombrie a anului trecut, au aparut unele zvonuri cum ca Banca Transilvania (BT) este interesata sa cumpere numele noului stadion din Cluj pe o perioada de 3-5 ani.

Oficialii bancii au declarat ca sunt interesati de sponsorizarea arenei, dar pentru un pret rezonabil.

Pana in prezent, nu s-a anuntat rezultatul niciunei negocieri. Banca Transilvania este listata la Bursa de la Bucuresti, avand simbolul TLV.