Gazoductul, care concureaza proiectul Nabucco sustinut de UE, este conceput sa asigure livrari de gaze rusesti catre Europa ocolind Ucraina. Anuntul grupului rus, de stat, are loc in contextul negocierilor cu Ucraina privind pretul gazelor si controlul asupra sistemului de gazoducte al fostului stat sovietic.

South Stream ar trebui sa exporte anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale catre sudul Europei incepand din 2015.

"Vom putea incepe constructia gazoductului cel mai devreme in decembrie 2012 si nu in 2013, cum era planificat anterior", potrivit Gazprom. Noul calendar al constructiilor va fi prezentat consiliului director al consortiului South Stream Transport AG in februarie.

Gazprom nu a precizat daca 2015 ramane in continuare anul stabilit pentru inceperea livrarilor de gaze naturale.

Grupul rus detine 50% din proiectul South Stream, estimat sa coste peste 15 miliarde de euro. Eni (Italia) are o participatie de 20%, iar EDF (Franta) si Wintershall (Germania) cate 15% fiecare.

Citeste si:

Analistii considera ca South Stream este un proiect prea scump, iar Gazprom ar face mai bine sa ajunga la un acord cu Ucraina asupra exporturilor de gaze.

In noiembrie, Rusia a inceput livarile directe de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream, pe sub Marea Baltica. Prima faza a proiectului are o capacitate de 27,5 miliarde de metri cubi pe an, circa o cincime din exporturile anuale de gaze ale Rusiei catre Uniunea Europeana.

Gazoductul Nabucco este proiectat sa transporte gaze naturale pe o distanta de peste 3.900 de kilometri, din Turcia in Austria, pe traseul Bulgaria - Romania - Ungaria. La proiect participa RWE (Germania), Transgaz (Romania), OMV (Austria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si MOL (Ungaria).

Lucrarile de constructie a gazoductului, care va avea o capacitate de 31 miliarde de metri cubi pe an, sunt planificate sa aiba loc in perioada 2013-2017.