Banca centrala americana a aratat, in prima sa declaratie privind obiectivele si strategia sa pe termen lung, ca nu este indicat sa stabileasca o tinta fixa pentru rata somajului, intrucat piata muncii nu este influentata in mare masura de factori monetari, relateaza Reuters.

Ținta de inflatie de 2% corespunde, pe termen lung, cu mandatul bancii centrale, se arata intr-un comunicat al Fed, care adauga ca obiectivul va contribui la mentinerea "ferm ancorate" a asteptarilor legate de inflatie.

"Comunicarea publica clara a acestui obiectiv referitor la inflatie ajuta la mentinerea ferm ancorate a asteptarilor privind in flatia, contribuind astfel la stabilitatea preturilor si la dobanzi moderate pe termen lung, imbunatatind capacitatea Fed de a promova dezvoltarea pietei muncii in fata unor probleme economice majore", explica Fed.

Anuntul Fed face parte din campania lui Bernanke de a imbunatati comunicarea, initiativa avand rolul ca institutia sa poata controla mai eficient cresterea economica si inflatia.

Citeste si:

Scepticii, mai ales din randul democratilor din Congres, s-au declarat in trecut ingrijorati ca o astfel de tinta va plasa pe planul al doilea un alt mandat al Fed, de sustinere a pietei muncii.

Rezerva Federala a anuntat totodata ca obiectivele pe termen lung ale institutiei vor fi reafirmate sau modificate anual in ianuarie.

Fed a anuntat tot miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana cel putin la sfarsitul anului 2014, in conditiile unei redresari fragile a economiei americane.