Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,6% in debutul sedintei de tranzactionare, relateaza Mediafax.

Actiunile bancare, afectate de perceptia investitorilor privind expunerea pe datoria de stat a tarilor de la "periferia" zonei euro, au inregistrat cele mai importante pierderi, indicele Stoxx Europe 600 Banks coborand cu 1,6% in deschidere.

Bursele din Asia au scazut luni dupa ce unii investitori au decis sa vanda in profit in urma cresterilor din ultimele zile, adoptand o pozitie prudenta inainte de summit-ul UE de luni si deznodamantul negocierilor Greciei cu detinatorii privati de obligatiuni.

Citeste si:

Indicele MSCI al pietelor asiatice din afara Japoniei a coborat cu 0,6%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis cu o scadere similara.
Moneda euro a scazut luni in Asia cu 0,3%, la 1,318 dolari, dupa ce a atins vienri 1,3235 dolari, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii decembrie.

Speculatorii de pe pietele valutare si-au crescut, in saptamana incheiata pe 24 ianuarie, pozitiile in scurt net pe euro - practic, pariuri ca moneda se va deprecia - la un nou maxim record pentru cea de-a cincea saptamana consecutiv, potrivit datelor citate de Reuters.