RBS, al carui actionar majoritar este guvernul britanic, a anuntat ca Hester a renuntat la bonus.

Bonusul in cauza are o valoare de aproape un milion de lire sterline la pretul de inchidere de vineri al actiunilor RBS la bursa de la Londra, iar salariul de baza al executivului este de 1,2 milioane de lire, relateaza Mediafax.

Presedintele Consiliului de Administratie al RBS, Philip Hampton, a luat recent o decizie similara, renuntand la bonusul pe 2011.
Bonusul alocat lui Hester este subiect de scandal pe scena politica britanica, Partidul Laburist, principala formatiune de opozitie, conducand ofensiva. La multimea de critici s-a alaturat ulterior Partidul Liberal Democrat, care face parte din coalitia de guveernare, precum si mai multi ministri ai cabinetului condus de David Cameron.

Laburistii au amenintat la sfarsitul saptamanii trecute ca vor forta o dezbatere parlamentara pentru a solifica guvernului sa-si foloseasca pozitia de actionar majoritar pentru a anula bonusul lui Hester.

Salariile de la bancile RBS si Lloyds sunt un subiect controversat in Marea Britanie, dupa ce statul a mobilizat 66 miliarde de lire din banii contribuabililor pentru a salva cele doua institutii financiare de la colaps in urma crizei mondiale din 2008-2009. Guvernul britanic detine acum 83% din actiunile RBS si 43% din capitalul Lloyds.

Ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, a salutat decizia lui Hester de a refuza bonusul.

Citeste si:

Partidul Conservator, principala formatiune din coalitia de guvernare, a incercat sa se distanteze de scandal afirmand saptamana trecuta ca Hester trebuie sa decida el insusi daca va accepta sau nu bonusul.

Guvernul considera ca anularea sau modificarea deciziilor Consiliului de Administratie al RBS ar putea destabiliza banca, ale carei active au o valoare apropiata de Produsul Intern Brut anual al Marii Britanii.

Hester, fost director la Abbey National si Credit Suisse, a venit la RBS in octombrie 2008, dupa demisia predecesorului sau, Sir Fred Goodwin, cu misiunea de a stabiliza si revigora institutia dupa efectele dezastruoase ale achizitiei ABN Amro si ale crizei financiare mondiale.

Banca a renuntat la peste 30.000 de locuri de munca in mandatul sau, iar actiunile RBS au scazut puternic anul trecut, in linie cu alte mari banci europene. Astfel, bonusul sau este greu de justificat in perceptia opiniei publice.

Sursa foto: freedigitalphotos.net