Necas a spus ca are rezerve serioase, fiind dificil de acceptat ca tari precum Republica Ceha sa semneze un astfel de document si sa contribuie la imprumuturile acordate de Fondul Monetar International unor tari din zona euro, dar sa fie invitate doar simbolic la negocieri, relateaza Mediafax.

"Daca vor ca noi sa ne angajam in vreun fel, daca vor sa platim, atunci prezenta noastra la masa negocierilor trebuie sa fie cu drepturi depline", a subliniat premierul.

Proiectul pactului destinat intaririi disciplinei bugetare in zona euro trebuie finalizat la summit-ul liderilor europeni care are loc la Bruxelles.
Textul prevede introducerea unei reguli de aur privind echilibrul finantelor publice in toate tarile, precum si sanctiuni automate impotriva statelor indisciplinate.

Pozitia lui Necas, presedintele partidului de dreapta ODS, intra in contradictie cu cea a sefului diplomatiei cehe, Karel Schwarzenberg, care conduce o alta miscare de dreapta, TOP 09, si care a avertizat la jumatatea acestei luni ca va pleca din guvern daca Necas nu va sustine pactul.

Citeste si:

Cehia este membra a Uniunii Europene din 2004, dar nu face parte din zona euro.

Premierul Necas a afirmat in mai multe randuri ca guvernul sau nu va fixa un termen pentru adoptarea euro in timpul mandatului sau, care expira in 2014.