Fostul director al Royal Bank of Scotland, Fred Goodwin, care a dus banca in pragul falimentului, a pierdut titlul de cavaler acordat de regina Elisabeta a Marii Britanii, noteaza CBS News.

Regina Marii Britanii a anulat titlul bancherului la propunea guvernului din cauza ca actiunile lui Goodwin au dus la diminuarea increderii in sistemul bancar englez.

Revocarea unui titlu este un fapt rar, insa guvernul englez crede ca masura este indreptatita de impactul negativ al actiunilor lui Fred Goodwin.

Dupa ce a plecat in 2008 de la conducerea Royal Bank of Scotland, Fred Goodwin a beneficiat de o prima in valoare de cateva milioane de euro.

Fred Goodwin a transformat RBS in una din cele mai mari institutii financiare din lume si a fost innobilat in 2004 pentru serviciile aduse bancii. Insa patru ani mai tarziu fuziunea cu ABN Amro .

Bancherul a demisionat patru ani mai tarziu, din cauza probemelor aparute in urma fuziunii cu ABN Amro.

Plecarea sa a starnit indignarea publicului dupa ce s-a aflat ca acesta va primi beneficii in valoare de 19 milioane euro (16 milioane lire sterline).

Guvernul britanic a cheltuit 45 miliarde lire ( 54 miliarde euro) pentru programul de bail-out al bancii, stabilindu-se ulterior ca managementul defectuos ar fi fost cauza pentru problemele bancii .

Printre cei care au suferit o masura similara se numara presedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe si Nicolae Ceausescu.

Reprezentatii bancii sunt supusi la presiuni publice si politice pentru a renunta la primele pe care le-au primit intr-o perioada cand majoritatea englezilor au fost afectati de scaderea veniturilor si cresterea fiscalitatii.

Actualul CEO RBS, Stephen Hester, a anuntat ca nu va accepta prima anuala in valoare de 1 milion de lire( 1,2 milioane euro), dupa ce directorul consiliului de administratie, Philip Hampton, a refuzat bonusul de 1,4 milioane lire (1,68 milioane euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Amenzi uriase incasate de banci de la CE pentru manipularea cursului