Statul kazah ar putea imprumuta 4 MLD. dolari KazMunaiGaz

Statul kazah este pregatit sa imprumute patru miliarde de dolari companiei KazMunaiGaz (KMG), pe care o controleaza, inclusiv pentru refinantarea unor datorii legate de proiecte ale Rompetrol, a declarat seful fondului suveran Samruk-Kazina, Umirzak Shukeiev, scrie Mediafax.

"In ultimele luni, fondul a pregatit propuneri de finantare a (proiectelor, n.r.) KMG printr-o emisiune de obligatiuni a Fondului National in valoare de 4 miliarde de dolari si cu maturitate in 2015", a spus Shukeiev intr-o coferinta de presa, potrivit Reuters.

Fondurile atrase prin emisiunea de obligatiuni vor fi folosite "in principal pentru a refinanta datorii legate de proiecte de la Kashagan si ale Rompetrol, imbunatatind semnificativ situatia financiara a KMG", a spus el.

KMG va continua sa lucreze la proiecte de explorare si productie precum dezvoltarea exploatarii resurselor de hidrocarburi de la Marea Caspica, a declarat presedintele board-ului companiei, Lyazzat Kiinov.

"In acest an, KMG va continua sa lucreze la proiecte de explorare si productie precum dezvoltarea resurselor de hidrocarburi de la Marea Caspica si implementarea proiectelor de explorare, obtinerea unui pachet de 10% din actiunile proiectului Kashagan, asigurarea productiei de petrol la Kashagan, precum si dezvoltarea in continuare a proiectului Tengiz", a spus Kiinov la reuniunea fondului Samruk-Kazina.

Kazahstanul a devenit in 2005 partener in proiectul Kashagan, de la Marea Caspica, cel mai mare zacamant petrolifer descoperit incepand din anii '60. Statul kazah detine 16,8% din proiect. Kashagan ar trebui sa inceapa productia de petrol la sfarsitul acestui an sau in primele luni din 2013.

KMG a preluat Rompetrol in 2007. In martie anul trecut, compania a anuntat ca a investit circa 800 de milioane de dolari pentru modernizarea Rompetrol si intentioneaza sa finalizeze procesul in 2012.

Shukeiev a declarat ca propunerile de imprumuturi de la fondul suveran, care controleaza active de stat in valoare de 90 miliarde de dolari, trebuie aprobate de Consiliul de Politica Economica, un organism consultativ condus de premierul Kazahstanului si din care fac parte ministri cu portofolii importante pentru economie si seful bancii nationale.

Propunerea privind finantarea a castigat deja aprobarea unor membri ai consiliului, a spus el.

KMG detine prin The Rompetrol Group si alte companii 54,65% din actiunile Rompetrol Rafinare.

Rompetrol Rafinare a efectuat in iulie 2011 o majorare de capital prin conversia unor obligatiuni, prin care statul roman a dobandit calitatea de actionar al companiei, cu o participatie de 44,69%.

Directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev, declara la acea data ca grupul a stins complet orice datorie catre statul roman si ca negociaza cu Guvernul preluarea participatiei statului la Rompetrol Rafinare, la pretul pietei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri