Obligatiunile poloneze au fost mai profitabile, raportat la riscuri, decat cele ale Germaniei si SUA, de la declansarea crizei din Europa in urma cu trei ani, Polonia devenind un refugiu regional al investitorilor, la doua decenii dupa restructurarea unor datorii de 35 de miliarde de dolari.
Potrivit unui indice calculat de Bloomberg privind profitul fara riscuri adus de obligatiunile suverane, Polonia a inregistrat cea mai mare crestere in randul a 25 de state analizate, pe parcursul a trei ani, relateaza Mediafax.

Indicele aferent obligatiunilor poloneze a avansat cu 8,3%, luand in calcul fluctuatiile de preturi, comparativ cu o crestere de 4% in cazul obligatiunilor germane si de 3% pentru titlurile americane de Trezorerie.

Obligatiunile Poloniei, pe locul noua in clasamentul general al profitabilitatii, au fost pe locul al doilea in functie de volatilitatea scazuta, dupa cele ale Japoniei.

Investitorii straini si-au majorat anul trecut detinerile de obligatiuni poloneze la un nivel record, atrasi de un randament mediu de 5,3%, de peste doua ori mai mare decat cel al Germaniei si al SUA.

Polonia, singura tara din Uniunea Europeana care a evitat recesiunea in 2009, este mai putin vulnerabila la fluctuatiile pietei de obligatiuni, intrucat fondurile de pensii sunt obligate sa investeaza minim 95% din active la nivel local.

Potrivit UniCredit si KBC Asset Management, pretul obligatiunilor poloneze va continua sa creasca, datorita angajamentului premierului Donald Tusk de a reduce deficitul bugetar aproape la jumatate din nivelul actual.

In 1991, Polonia a incheiat un acord cu Clubul de la Paris pentru restructurarea unor datorii de 35 de miliarde de dolari, dupa ce stagnarea economiei si accelerarea inflatiei au facut nesustenabile obligatiile financiare.

In ultimele doua decenii, Polonia a inregistrat o crestere medie a PIB-ului de 4,4%, comparativ cu 0,1% in anii '80, datorita privatizarilor, majorarii rezervelor valutare de 24 de ori, la 90 de miliarde de dolari, si incetinirii inflatiei.

Polonia, care a efectuat ultima plata catre Clubul de la Paris in martie 2009, intentioneaza sa indeplineasca criteriile pentru adoptarea euro pana in 2015.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri