Criza datoriilor din zona euro ramane un risc semnificativ si se extinde si la acele tari dependente economic sau din alt punct de vedere de regiune, potrivit Hartii Riscurilor Politice 2012 lansate de brokerul de asigurare-reasigurare Aon Risk Solutions.

Interesul pentru asigurarea riscurilor politice este in crestere

In timp ce lucrurile au inceput sa se linisteasca in unele tari afectate de primavara araba, rezultatul acestor tensiuni a impulsionat sau intensificat protestele in zeci de tari, atat in interiorul regiunii cat si in alte zone. Potrivit Hartii Riscurilor Politice 2012 lansate astazi de Aon, aceasta produce ingrijorare pentru afacerile care au operatiuni in acele tari.

Aon Risk Solutions, divizia globala de management de risc a Aon Corporation, a masurat riscul politic in 167 tari si teritorii pentru a evalua nivelul de risc privind transferul valutar, riscul suveran de neplata, interferentele politice, intreruperea lantului de aprovizionare, riscurile juridice si de reglementare legala, sau violenta politica.

„Aceste revolte si proteste raman o preocupare cheie in 2012 si vedem acest lucru reflectat in scaderile de rating ale mai multor tari. Acest lucru forteaza directorii generali si financiari ai companiilor care opereaza pe pietele emergente sa revada actualele practici de gestionare a riscurilor precum si masurile de atenuare a efectelor acestora”, a spus Roger Schwarz, senior vice presedinte al departamentului de Management de Criza din cadrul Aon Risk Solutions.

In plus, rezultatul alegerilor din SUA, Franta, Rusia si China ar putea contribui la o incertitudine si mai mare la nivel mondial. Criza datoriilor din zona euro ramane un risc semnificativ si se extinde si la acele tari dependente economic sau din alt punct de vedere de regiune.
Harta Aon ofera o indicatie a nivelurilor generale si a tipurilor de risc politic, care au legatura cu actiunile sau inactiunile guvernelor straine, inclusiv terte tari care pot priva o afacere de activele sale, preveni sau restrictiona performanta unui contract sau de a afecta rambursarea creditelor catre bancile finantatoare. Riscul politic poate exista pentru companiile care investesc, opereaza, fac comert sau imprumuta in pietele emergente.

Despre Harta Riscurilor Politice 2012 a Aon

Aon a masurat riscul politic in 167 de tari si teritorii pentru a evalua nivelul de risc al transferului valutar, al riscului suveran de neplata, interferenta politica, de intrerupere a lantului de aprovizionare, juridic si de reglementare legala, si cel al violentei politice.

Fiecare tara este evaluata cu indicativul care ii corespunde: Scazut, Mediu-Scazut, Mediu, Mediu-Crescut, Ridicat sau Foarte Ridicat. Tarile membre ale Uniunii Europeane si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) nu sunt evaluate in harta pentru anul 2012.

Ratingul de tara reflecta o combinatie de analize facute de Aon Risk Solutions, Oxford Analytica, o companie de analiza si consultanta la nivel global, precum si opiniile a 26 de sindicate LLOYD'S si asiguratori corporate care subscriu in mod frecvent riscuri politice.

Urcari in clasament (in cazul in care riscul per ansamblu in tara sau teritoriul evaluat este mai slab decat in anul precedent): Moldova, Ucraina, Uruguay.

Scaderi in clasament (in cazul in care riscul per ansamblu in tara sau teritoriul evaluat a crescut fata de anul precedent): Azerbaijan, Bahrain, Belarus, Columbia, Croatia, Egipt, Insulele Falkland, Gabon, Guatemala, Guineea Bissau, Libia, Maroc, Oman, Pakistan, Swaziland, Siria, Thailanda, Tunisia, Uganda, Vietnam, Sahara Occidentala.

Fiecare tara de pe harta este evaluata in functie de diferitele tipuri de riscuri cu care se confrunta.

Riscul de transfer valutar: Riscul de a fi in imposibilitatea de a efectua plati valutare, ca urmare a impunerii de controale in moneda locala. 71 tari au aceasta pictograma risc, inclusiv Bolivia, Kenya, Swaziland, Pakistan si Turkmenistan.
Riscul juridic si de reglementare legala:
Riscul de pierderi financiare sau de reputatie ca urmare a unor dificultati in respectarea legilor, regulamentelor sau coduri dintr-o tara gazda. 104 de tari au aceasta pictograma de risc, fiind riscul cel mai frecvent pe harta. Printre tarile cu aceasta pictograma de risc sunt Belarus, Kazahstan, Somalia, Thailanda si Yemen.

Interferenta politica: riscul de interventie a guvernului gazda in economie sau alte domenii politice, care afecteaza in mod negativ interesele de afaceri din afara tarii, de exemplu, nationalizare si expropriere. 92 de tari si teritorii au aceasta pictograma de risc, inclusiv cinci noi intrati in 2012: Egipt, Gambia, Libia, Peru si Sahara Occidentala.

Violenta politica: Riscul de greve, revolte, revolte civile, sabotaj, terorism, pagube provocate in mod deliberat, razboi, razboi civil, rebeliune, revolutie, insurectie, acte ostile provocate de catre o parte beligeranta, revolta sau lovitura de stat. 81 de tari au aceasta pictograma de risc, inclusiv Bahrain, Libia, Senegal, Sierra Leone si Turkmenistan.
Riscul suveran de neplata:
riscul de esec al unui guvern strain sau o entitate guvernamentala de a onora obligatiile care ii revin in legatura cu imprumuturi sau de alte angajamente financiare. In 2012, 85 de tari au aceasta pictograma de risc, inclusiv Croatia, Republica Dominicana, Egipt, Nigeria si Vietnam.
Intreruperi ale lantului de aprovizionare:
Riscul de intrerupere a fluxului de marfuri si / sau servicii in interiorul sau in afara unei tari ca urmare a instabilitatii politice, sociale, economice sau de mediu. Acesta este un risc comun pentru 61 de tari, printre care Guineea Conakry, Papua Noua Guinee, Siria, Tuvalu si Vanuatu.

Aon Corporation este o companie la nivel mondial in furnizarea de solutii de management de risc, brokeraj de asigurari si reasigurari, beneficii pentru angajati si servicii de outsourcing. Aon Corporation este prezent pe piata locala prin AON Romania.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri