Marile companii au anuntat in primele cinci saptamani ale anului de trei ori mai multe concedieri decat in perioada corespunzatoare a anului trecut, incercand sa se pregateasca pentru o noua runda de recesiune in Europa si incetinirea cresterii economice in China, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Concedierile anuntate au crescut, pana vineri 10 februarie, la 94.369 de locuri de munca, fata de 26.561 in aceeasi perioada din 2011, potrivit datelor Bloomberg.

Companiile din Europa de Vest sunt responsabile de cea mai mare parte dintre aceste concedieri, in timp ce rata somajului din zona euro persista la maximul ultimilor 13 ani, de aproximativ 10%.

Concedierile anuntate la inceput de an au atins astfel cel mai ridicat nivel dupa recordul atins in 2009, cand SUA si Europa inregistrau cele mai abrupte contractii economice dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Potrivit estimarilor economistilor, economia zonei euro ar trebui sa scada in acest an cu 0,5%, in principal din cauza impactului crizei datoriilor de stat.

"Problemele cu care trebuie sa se lupte Uniunea Europeana sugereaza ca orice revenire va veni lent si va fi de slaba intensitate.

Companiile au inceput sa-si modifice comportamentul fata de forta de munca, in contextul nivelului ridicat de incertitudine", comenteaza pentru Bloomberg Allen Sinai, economist sef la Decision Economics in New York.

Producatorul japonez de electronice NEC a anuntat in ianuarie concedierea a 10.000 de angajati din cauza conditiilor economice dificile din Europa si de pe alte piete dezvoltate.

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca a transmis la inceputul lunii februarie ca vrea sa dea afara inca 7.300 de angajati, dupa cei 21.600 concediati in ultimii patru ani.

Situatia dificila din Europa contrasteaza cu revigorarea anticipata de economisti pe piata muncii din SUA, unde sunt asteptate cele mai multe locuri de munca noi din 2006.

PepsiCo si alte 26 de companii nord-americane au anuntat concedieri in 2012. Insa dintre cele 8.700 de locuri de munca eliminate de Pepsi, mai putin de 25% sunt din SUA.

Somajul din Statele Unite a scazut in ianuarie la 8,3%, in timp ce rata somajului din zona euro a urcat in decembrie la 10,4%, cel mai ridicat nivel din iunie 1998.

Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg estimeaza scaderea economiei zonei euro cu 0,4% in ultimul trimestru al anului trecut.

O alta problema importanta pentru marile companii este incetinirea cresterii economice a Chinei. Economia chineza ar trebui sa creasca in acst an cu 8,5%, cea mai scazuta dinamica din 2001, dupa mai multe masuri de combatere a inflatiei si a balonului speculativ ce cresterea amenintator pe piata rezidentiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri