"Iranul opreste exporturile de petrol catre sase state europene", a anuntat postul iranian de televiziune in limba engleza Press TV. Potrivit Press TV, cele sase tari sunt Olanda, Grecia, Franta, Portugalia, Spania si Italia, relateaza Mediafax.

Ministerul Petrolului din Iran a dezmintit miercuri informatiile din presa potrivit carora statul islamic ar fi oprit exporturile de petrol catre sase state europene, ca raspuns la un embargou impus de UE incepand cu luna iulie, transmite Reuters.

"Dezmintim aceasta informatie. Daca va fi luata o astfel de decizie, va fi anuntata de Consiliul Suprem pentru Securitate Nationala", a declarat un purtator de cuvant al ministerului.

Postul iranian de televiziune in limba engleza Press TV a anuntat in cursul zilei de miercuri ca autoritatile de la Teheran au oprit exporturile catre Franta, Portugalia, Italia, Grecia, Olanda si Spania.

Pretul petrolului Brent, tranzactionat pe bursa de la Londra, se afla in urcare cu un dolar, la 118,35 dolari pe baril la scurt timp dupa acest anunt.

Ulterior, AFP a titrat ca Televiziunea de stat iraniana a anuntat ca Iranul i-a convocat pe ambasadorii Frantei, Italiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei si Olandei pentru a le transmite intentia de "revizuire" in scadere a exporturilor de petrol.

Citeste si:

"Astazi, ambasadorii unor state europene au fost convocati la Ministerul iranian de Externe si li s-a transmis ca Iranul va diminua volumul exporturilor de petrol catre aceste tari", precizeaza postul citat.

Insa unul dintre diplomatii acestor tari a declarat ca nu a fost abordata aceasta problema.

Cele 27 de state membre UE au decis sa opreasca importurile de petrol iranian incepand cu 1 iulie, din cauza controversatului program nuclear al Iranului, despre care statele ocidentale afirma ca are scopuri militare. Iranul neaga aceste acuzatii.

Iranul este al patrulea mare producator de petrol la nivel global.