Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, intentioneaza sa se retraga din functie la la incheierea mandatului sau, la sfarsitul lunii iunie, iar anuntul provoaca deja intrebarea daca Statele Unite vor insista sa pastreze postul care in mod traditional revine unui american.

"Este timpul sa merg mai departe, sa urmez o noua directie", a afirmat Zoellick intr-un comunicat, transmite AFP, potrivit Mediafax.

In ultimele cateva luni au circulat speculatii privind succesorul lui Zoellick, printre posibilii candidati fiind mentionati secretarul de stat Hillary Clinton si un fost consilier de la Casa Alba, Larry Summers.

Zoellick, de orientare republicana, ar fi un posibil candidat puternic la un post important in administratia Statelor Unite, in eventualitatea in care candidatul Partidului Republican va castiga alegerile prezidentiale din noiembrie.

Postul de presedinte al Bancii Mondiale a revenit Statelor Unite de la crearea institutiei, in 1945, in virtutea unui acord prin care functia de director general al FMI este ocupata de un european.

Zoellick, fost reprezentant american pentru Comert Exterior si adjunct al secretarului de Stat, a preluat conducerea Bancii Mondiale in 2007, de la Paul Wolfowitz, care a demisionat in urma unui scandal legat de relatia sa cu o angajata a institutiei financiare.

Sursa foto: web.worldbank.orgTe-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si