23 Februarie 2012

Democratia in actiune: Cum decid elvetienii soarta propriei natiuni



Elvetia este singura tara din Europa unde cetatenii pot participa direct la schimbarile importante ale legislatiei, in loc sa lase acest lucru pe seama politicienilor. Elvetienii pot propune chiar si amendamente la Constitutie, care sunt votate apoi prin referendum. Este un sistem atractiv si pentru Romania? Sa vedem ce au votat locuitorii din Tara Cantoanelor.

Initiativa cetatenilor pentru o Elvetie fara armata si o politica de pace extensiva

Data: 26 Noiembrie 1989

Rezultat referendum: Respins

Initiativa viza ca Elvetia sa devina o tara fara armata (printr-un amendament constiutional) si prin lege sa se asigure faptul ca atat statul, cat si cantoanele, municipalitatile sau privati nu pot antrena si/sau mentine forte armate.

Sursa informatii: Business Insider
Sursa foto: Wikimedia

Initiativa cetatenilor pentru o zi de lucru libera de Ziua Nationala (1 august)

Data: 26 septembrie 1993

Rezultat referendum: Acceptat

Propunerea cetatenilor elvetieni viza amendarea constitutiei federale pentru a declara oficial data de 1 august drept sarbatoare nationala, probabil pentru a celebra formarea vechii confederatii elvetiene in 1291.

Initiativa cetatenilor pentru o duminica fara masini - timp de patru ani

Data: 18 Mai 2003

Rezultat referendum: Respins

Acest referendum viza ca timp de o zi de duminica pe an, masinile private sa fie interzise in toate locurile publice, inclusiv strazi si autostrazi nationale, in perioada de timp cuprinsa intre 4 dimineata si 12 noaptea.

Initiativa populara de a elimina zgomotul avioanelor de lupta in zonele turistice

Data: 24 februarie 2008

Rezultat referendum: Respins

Initiativa dorea sa interzica exercitiile militare din zonele dedicate destinatiilor turistice pe timp de pace.

Initiativa populara pentru o naturalizare democratica

Data: 1 iunie 2008

Rezultat referendum: Respins

Daca trecea, acest referendum ar fi oferit dreptul de a decide naturalizarea cetatenilor straini printr-un vot popular anonim in municipii locale, in loc sa lase pe seama guvernului toate procedurile legale.

Initiativa privind suveranitatea populara in locul propagandei oficiale

Data: 1 iunie 2008

Rezultat referendum: Respins

Propunerea urmarea sa interzica politicienilor si oficialilor sa se angajeze in activitati de propaganda, precum aparitii media si participari la evenimente de informare publica sau in sustineri financiare a campaniilor de informare inainte de fiecare referendum.

Initiativa populara impotriva constructiei de minarete

Data: 29 noiembrie 2009

Rezultat referendum: Acceptat

Referendumul a condus la o lege care nu permite constructia de noi minarete (turn circular inalt langa o moschee), fara un efect retroactiv asupra celor patru minarete existente in Elvetia. Acest referendum a fost adoptat in ciuda indemnului guvernantilor catre cetateni de a vota impotriva interdicitiei. Dupa vot, guvernul a anuntat ca respecta decizia populatiei. In Elvetia locuiesc aproximativ 400.000 de musulmani.

Initiativa populara pentru a interzice urbanizarea excesiva

Data: 11 martie 2012

Organizatia care a propus aceasta initiativa - The Franz Weber Foundation and Helvetia Nostra - se arata ingrijorata de efectele negative asupra ecosistemului cauzate de constructiile repetate si urbanizarea excesiva in toata tara. Membrii acestei organizatii spun ca acest lucru ruineaza frumusetea naturala a Elvetiei si are consecinte asupra industriei de turism. Opozantii acestei initiative spun insa ca reducerea volumului de constructii va duce la o pierdere de locuri de munca.

Initiativa populara pentru sase saptamani de concediu

Data: 11 martie 2012

Propunerea introdusa de Travail Suisse urmareste sa majoreze dreptul la perioada de concediu pentru toti angajatii elvetieni, de la patru saptamani la sase, pe motiv ca acest lucru ar reduce stresul la locul de munca. Opozantii initiativei spun insa ca vor creste costurile cu forta de munca.

O lege federala pentru reglementarea preturilor la carti

Data: 11 martie 2012

Anumite organizatii considera faptul ca preturile cartilor aflate pe piata in Elvetia ar trebui reglementate, astfel incat acestea sa devina accesibile pentru oricine. Opozantii acestei initiative spun insa ca un pret unic pentru o carte ar afecta micii comercianti.



Citeste si