Bancile mici si mijlocii se vor lupta sa isi uneasca fortele pentru a putea respecta cerintele privind nivelul capitalului prevazute intr-o noua lege, care cere institutiilor de credit sa reevalueze in scadere cu pana la 80% activele imobiliare din balantele contabile, scrie Mediafax.

O atentie speciala va fi data Bankia, a patra mare banca din Spania in functie de capitalizarea de piata, existand temeri legate de capacitatea acesteia de a suporta pierderile legate de expunerea la sectorul imobiliar.

Numai un numar mic de banci, Santander si BBVA, CaixaBank si banca de economii Kutxa din Tara Bascilor, sunt considerate suficient de puternice pentru a-si pastra independenta si a acoperi deficitele de capital din profituri.

Bankia a negat ca ar intentiona sa fuzioneze cu CaixaBank, dar surse din piata au afirmat ca ar fi dificil pentru banca sa ramana pe cont propriu.

Bancile spaniole, inclusiv institutiile de credit regionale (caja), nelistate la bursa, care se concentreaza in mod traditional pe atragerea de depozite si acordarea de imprumuturi mici, au dat finantari substantiale constructorilor, in timpul unui deceniu de boom imobiliar, iar acum au ramas cu terenuri nedezvoltate, blocuri de apartamente nefinalizate si credite neperformante de ordinul miliardelor de euro.

Citeste si:

Principala preocupare a guvernului este acoperirea deficitului urias de capital din sectorul bancar, provocat de pierderile generale de investitiile imobiliare, fara acumularea unor noi datorii publice.

Spania are printre cele mai multe banci din UE, raportat la numarul de locuitori. In timpul guvernarii socialiste anterioare, a avut loc o runda de fuziuni si recapitalizari care a dus la scaderea numarului de banci la circa 20.

Guvernul conservator actual, retincent sa infiinteze o "banca rea" de stat dupa model irlandez intr-o perioada de sensibilitate acuta legata de datoriile suverane din zona euro, spera ca fuziunile vor genera economii care sa reduca deficitul de capital din sectorul bancar.

Potrivit Bancii Spaniei, companiile de constructii datoreaza bancilor circa 300 de miliarde de euro, care au o expunere la credite neperformante de aproximativ 176 miliarde de euro.