Autoritatile de supervizare trebuie sa urmareasca cu atentie sectorul bancar ''din umbra'' si nivelul datoriei pietelor emergente, la zece ani de la falimentul bancii de investitii Lehman Brothers, a afirmat sambata Francois Villeroy de Galhau, membru in Consiliul guvernatorilor BCE, intr-un interviu acordat postului de radio France Inter, transmite Bloomberg.

Deoarece bancile "au cules roadele" afacerilor mai riscante din timpul crizei financiare, pana la sfarsitul anului trecut investitorii specializati au introdus in sectorul bancar european din umbra active de peste 42.000 de miliarde de euro (49.000 de miliarde de dolari), sau aproximativ 40% din sistemul financiar al Uniunii Europene, conform datelor publicate luni de Comitetul european pentru riscuri sistemice (ESRB), conform Agerpres.ro.

"Unul din principalele riscuri pe care trebuie sa-l analizam astazi este in afara sistemului bancar, asa numitul sistem bancar din umbra, care este mai putin reglementat. El este reprezentat de marile fonduri de investitii, care sunt partial americane. Trebuie sa intarim supervizarea in acest domeniu", a declarat Francois Villeroy de Galhau, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Frantei.

Acesta a atras atentia si asupra riscurilor provocate de datoriile pietelor emergente, citand recentele crize din Turcia si din Argentina.

In 2001, datoriile corporatiilor si gospodariilor reprezentau 190% din PIB-ul global, procentul urcand la 210% din PIB-ul global in 2007 (inaintea inceperii crizei financiare) si ajungand in prezent la 240% din PIB-ul global, a explicat oficialul BCE. "Economiile avansate si-au redus putin datoriile, dar acestea au crescut substantial in tarile emergente", a declarat Francois Villeroy de Galhau, vazut de economisti ca un potential candidat pentru a-i succeda anul viitor lui Mario Draghi in fruntea BCE.

Sectorul bancar din umbra este alcatuit din firme financiare care nu fac parte din categoria bancilor, companiilor de asigurari, fondurilor de pensii si caselor de clearing reglementate.

Comitetul european pentru riscuri sistemice a precizat ca printre vulnerabilitatile cu care se confrunta sistemul financiar paralel se afla riscul legat de lichiditate, cel de contagiune catre diverse alte sectoare, inclusiv catre bancile din umbra, si nivelul ridicat de indatorare, prin utilizarea derivatelor pentru finantarea tranzactiilor.

In ultimii ani, bancile din umbra au inregistrat o crestere rapida, ceea ce a spoit temerile privind stabilitatea financiara din sectorul bancar.

Reglementarile introduse dupa criza financiara din 2008 destinate sa asigure stabilitatea sectorului bancar trebuie extinse si la fondurile care ofera credite, asa-numitele banci din umbra, si firme de tip fintech, a avertizat recent Banca Reglementelor Internationale (BRI).

Introducerea politicilor "macroprudentiale" care obliga bancile sa puna deoparte rezerve de fonduri contraciclice, in cazul in care piata creditului trece prin situatii dificile, este o inovatie majora dupa criza financiara.

In raportul sau anual, BRI estimeaza ca instrumentele macroprudentiale actuale ar putea sa nu fie suficient de eficiente pentru a face fata riscurilor venite din partea altor actori ai sistemului financiar, precum firmele care se ocupa cu gestionare de fonduri. Aceste fonduri sunt cunoscute sub denumirea de banci din umbra pentru ca practica si oferirea de credite, o activitate care prospera dupa criza financiara in conditiile in care bancile, reglementare mai sever, si-au redus creditarea pentru a face fata presiunile asupra capitalului lor.

Anumite organisme nationale de reglementare au inceput deja sa ia masuri in acest sens. De exemplu, organismul care reglementeaza piata bursiera americana, U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), cere anumitor fonduri mutuale sa aiba suficienta lichiditate pentru a face fata unei cereri bruste a solicitarilor de rambursare.

Cu toate acestea, BRI sustine ca este nevoie de o cooperare mai stransa intre regulatori si bancile centrale pentru a face fata riscurilor venite din partea sistemului financiar in sens larg. "Cresterea importantei gestionarilor de fonduri si altor investitori institutionali atat in intermedierea financiara interna cat si in cea transfrontaliera impune autoritatilor sa monitorizeze potentialele riscuri sistemice ale acestor activitati, atat la nivel national cat si global, si s analizeze cum pot folosi abordarile macroprudentiale pentru a face fata acestor riscuri", a apreciat BRI.

Fondata in anul 1930, Banca Reglementelor Internationale este considerata 'banca centrala a bancilor centrale'. In prezent, BRI numara 60 de membri, banci centrale (inclusiv BCE) si autoritati monetare din toate zonele geografice. BRI este contraparte pentru tranzactiile financiare derulate de bancile centrale. In plus, BRI serveste si ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii intre institutiile de emisiune monetara si drept centru de cercetare economica si monetara. De asemenea, BRI actioneaza, printre altele, si ca agent sau mandatar pentru operatiunile financiare internationale.

Sursa foto: Zolnierek / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri