ExxonMobil, cea mai mare companie petroliera din lume, anticipeaza ca va derula in "urmatorii ani" investitii de 37 miliarde de dolari pe an, majorand estimarile inaintate anterior, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

Grupul american anticipa anterior investitii de 33-37 miliarde de dolari pe an, iar cheltuielile de capital si explorare din 2011 s-au cifrat la 36,8 miliarde de dolari.

Marile companii petroliere au anuntat recent bugete uriase de investitii, directionate cel mai probabil in principal catre proiectele importante de explorare a zacamintelor de gaze naturale din Australia.

Chevron a anuntat in decembrie un buget de investitii de 32,7 miliarde de dolari pentru acest an, dupa 29,1 miliarde de dolari in 2011.
Royal Dutch Shell a pus deoparte pentu acest an un buget de investitii de 33 miliarde de dolari.

Cele trei companii au proiecte importante de gaze naturale in Australia, precum si planuri ambitioase pentru foraje la mare adancime in mai multe parti ale lumii. ExxonMobil exploreaza impreuna cu OMV Petrom (SNP) mai multe perimetre din Marea Neagra.

Cele doua companii au anuntat saptamana trecuta o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.

Investitiile in fazele de exploatare si dezvoltare a acestei descoperiri ar putea ajunge la cateva miliarde de dolari, iar prima extragere ar putea avea loc cel mai devreme spre sfarsitul deceniului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri