Petrom (SNP) si ExxonMobil Exploration and Production Romania (EMEPRL) au finalizat cu succes cea mai mare campanie de achizitie seismica 3D pe blocul Neptul Deep din Marea Neagra, zona unde, potrivit unor estimari de la inceputul lui 2012, s-ar afla acumulari de gaze de 42-84 miliarde de metri cubi, reprezentand de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
Campania de achizitie seismica 3D a acoperit 6.000 din cei 9.900 de kilometri patrati ai blocului.

Datele colectate in timpul campaniei seismice si al programului de foraj de explorare vor fi folosite pentru a evalua dimensiunea si fezabilitatea comerciala a descoperirii Domino, anuntata in 2012, dar si potentialul altor prospecte in blocul Neptun Deep.

EMEPRL si OMV Petrom se asteapta sa investeasca pana la 1 miliard de dolari in programul de explorare, care cuprinde campania de achizitie seismica 3D in prezent finalizata si forajul suplimentar de explorare si evaluare.

„Ramanem foarte incurajati de descoperirea Domino si continuam sa colectam date suplimentare necesare pentru a confirma dimensiunea resurselor si potentiala fezabilitate comerciala a acestora,” a declarat, intr-un comunicat de presa, John Knapp, director general EMEPRL.

„Operatiunile din Blocul Neptun sunt o premiera si prezinta o serie de provocari din punct de vedere tehnic iar dezvoltarea viitoare va necesita investitii substantiale pentru o perioada lunga de timp. Pe langa succesul programului de explorare, stabilitatea fiscala, politicile de reglementare pe termen lung in domeniul energiei si accesul la o piata libera si transparenta joaca un rol determinant. Suntem hotarati sa continuam evaluarile tehnice si de explorare pe blocul Neptun Deep si apreciem in mod deosebit sprijinul Guvernului Romaniei pentru acest proiect”, a mai adaugat el.

Succesul acestui proiect este de mare importanta pentru Petrom si Romania atat din punct de vedere al cresterii securitatii energetice, cat si din perspectiva dezvoltarii economice, este de parere Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatile de explorare si productie.

„Investitiile ulterioare aferente fazelor de evaluare si dezvoltare ar putea ajunge la cateva miliarde de dolari iar asemenea investitii ar avea un impact major in economia romaneasca”, mentioneaza el.

Totodata, cele doua companii au cumparat de la Diamond Offshore Drilling Inc o platforma de foraj, Ocean Endeavor, pentru a relua forajul de explorare pe blocul offshore Neptun Deep din Romania la sfarsitul anului in curs sau inceputul anului 2014.

Platforma Ocean Endeavor a fost proiectata sa foreze in ape cu adancimi de pana la 2.400 de metri si o adancime totala de foraj de pana la 10.600 de metri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri