Informatiile preliminare colectate de prima sonda de explorare in apele adanci ale Marii Negre, sapata de OMV Petrom si ExxonMobil, indica prezenta unor acumulari de gaze de 42-84 miliarde de metri cubi, un zacamant care, daca va fi exploatat comercial, ar putea scuti Romania de la importuri timp de cel putin 15 ani. Iar de aici, un efect in lant care ar putea nu numai intari sectorul industrial, dar si economia nationala, sustin specialistii consultati de wall-street.ro.
Sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun din Marea Neagra, la 170 de kilometri de tarm, in ape cu o adancime aproximativa de 1.000 de metri. In noiembrie 2008, OMV Petrom si ExxonMobil au incheiat o intelegere privind explorarea, in comun, a potentialului de hidrocarburi a zonei de mare adancime din acest perimetru.

Primele forari au inceput la sfarsitul anului 2011 si vor dura, in total, aproximativ 90 de zile. Oficialii OMV Petrom si ExxonMobil au anuntat inca de la inceput ca forajul in zone neexplorate pana acum ar putea duce sau nu la o descoperire.

Cu toate acestea, datele colectate de pana acum sunt cel putin incurajatoare, ele putand influenta puternic nu numai sectorul energetic, ci insasi economia nationala.

„Romania importa, in fiecare an, cam 3 miliarde de metri cubi de gaze, la un pret suficient de mare (de 3 ori mai mare fata de gazele din productia interna, adica peste 500 dolari/1.000 metri cubi – n.r.). Astfel, daca luam in considerare scenariul pesimist al celor 42 miliarde de metri cubi, asta ar insemna ca pe o perioada de 10-15 ani ar putea fi eliminate importurile, ceea ce ar insemna ca balanta de cont curent a Romaniei se va imbunatati foarte mult. Daca nu vom mai plati importurile de gaze atunci, dintr-odata, ne vom gasi intr-o pozitie mai buna fata de finantatorii externi”, explica pentru wall-street.ro expertul in energie Ionut Purica.

Preturi mai mici la gaze

Accesul la un asemenea „rezervor” ar inseamna ca preturile la gaze ar putea scadea, deci productia romaneasca va putea sa isi micsoreze costurile si sa devina mai competitiva pe plan european.

Un alt specialist in energie considera ca o astfel de „injectie" de gaze va duce la descurajarea cresterii preturilor. „Daca zacamantul va fi exploatat, atunci preturile la gaze vor fi mai mici, dar ele nu ar scadea sub nivelul celor subventionate de acum”, considera specialistul.

Misiunea comuna a FMI si CE a anuntat recent ca liberalizarea preturilor la energie pentru populatie a fost stabilita pentru 2013-2017, pe cand tarifele reglementate la consumatorii industriali vor disparea pana la finele anului viitor. Intelegerea anterioarea dintre autoritatile romane si finantatorii externi vizau finalul de 2013 pentru consumatorii non-casnici, respectiv 2015 pentru cei casnici.

De altfel, OMV Petrom, cea mai mare companie pe plan local, mizeaza pe liberalizarea pietei gazelor, motiv pentru care s-a si aventurat intr-o asemenea investitie. Etapa de dezvoltare si productie a perimetrului Neptun ar putea presupune costuri de 3-10 miliarde de dolari daca faza de explorare se va incheia cu succes, au estimat oficialii gigantului petrolier ExxonMobil (SUA).

Dincolo de previziuni, anuntul privind descoperirea zacamantului de gaze a generat miercuri un val de entuziasm in randul investitorilor de pe Bursa, care au impins pretul actiunilor Petrom (SNP) la cel mai mare nivel din ultimele sapte luni.

„Ne bucuram prea devreme. In cel mai bun caz Petrom incaseaza bani abia la sfarsitul deceniului”

Nu la fel de optimisti sunt analistii din piata, care spun ca nu isi vor modifa tintele de pret si, implicit, pronosticul privind potentialul de crestere pe BVB al companiei.

„Piata s-a entuziasmat foarte tare si putin cam devrme la anuntul acestei informatii. Sa nu uitam ca daca exploatarea se va face vorbim de investitii de cateva miliarde de euro ale Petrom, care se vor intinde pe o perioada lunga de timp. Daca exploatarea va fi de succes, ea va aduce noi venituri pentru Petrom abia la sfarsitul acestui deceniu”, a declarat Adriana Marin, directorul departamentului de analiza de la Unicredit CAIB Securities Romania.

Sefa pe analiza a Unicredit CAIB a mai adaugat ca in prezent nu ia in calcul modificarea pretului tinta pentru actiunile SNP.
„Nu modificam pretul tinta pentru ca inca vorbim despre ceva incert si trebuie sa aflam daca acel zacamant este pana la urma exploatabil din punct de vedere comercial”, spune Adriana Marin.

De altfel, exploatarea noilor zacaminte este pusa sub semnul intrebarii si de catre Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

“Nu este inca foarte clar daca Petrom va incepe exploatarea acestor rezerve. Daca costurile sunt prea mari, sau daca statul decide sa mareasca redeventele pe care Petrom le are de platit, atunci compania ar putea sa decida ca nu este o investitie profitabila si sa nu mai exploateze acest zacamant. Daca totusi se confirma ca exploatarea este comerciala atunci un calcul foarte sumar arata ca rezervele de gaze ale Petrom ar creste cu 30 - 50% in urma acestei descoperiri”, spune Caruntu.

Analistii BCR au in prezent un pret tinta de 0,5 lei pentru o actiune Petrom, care se traduce intr-un potential de crestere de 22% pe o perioada de 12 luni, luand in calcul pretul titilurilor SNP stabilit miercuri pe Bursa.

„Nu ne gandim sa modificam pretul pana cand nu se confirma faptul ca Petrom are intentia clara sa exploateze aceste resurse”, a declarat Mihai Caruntu.

Analistul subliniaza insa faptul ca pe termen scurt stirea are un impact pozitiv asupra cotatiilor de pe BVB ale Petrom, mai ales in conditiile in care anuntul a venit in ziua anuntarii unui profit record pentru companie.

Petrom a inchis miercuri cu o crestere de 5,1% pe Bursa, pana la pretul de 0,41 lei/actiune, cea mai buna evolutie zilnica inregistrata de companie in ultimele cinci luni.

Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit record in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri