La sfarsitul saptamanii trecute, Fitch retrogradase temporar ratingul Greciei de la nivelul "C" la default restrictionat, "RD", dupa anuntarea rezultatelor schimbului de obligatiuni cu creditorii privati pentru reducerea datoriilor. Agentia a precizat atunci ca dupa incheierea efectiva a schimbului de obligatiuni va atribui un nou rating Greciei, la un nivelul inferior din categoria speculativa, in care sunt incluse tarile a caror viabilitate financiara este incerta.

Este pentru prima oara cand o agentie de evaluare financiara imbunatateste calificativul Greciei de la declansarea crizei datoriilor la sfarsitul lui 2009 si prima oara cand Fitch ia o astfel de masura din 2003.

Cele trei mari agentii de rating, Fitch, Moody’s si Standard&Poor’s, au retrogradat in repetate randuri ratingul Greciei, pe parcursul crizei, aducand calificativul pana la nivelul corespunzator unui default (incetare de plati), ca urmare a programului prin care creditorii privati au acceptat pierderi de 74% legate de portofoliul de obligatiuni elene.

In urma acestui program, prin care datoriile au fost reduse cu peste 100 de miliarde de euro, si a celui de-al doilea plan de salvare convenit cu UE si FMI, datoria publica a Greciei ar trebui sa scada la 120% din PIB pana in 2020, de la 160% in prezent.

Citeste si:

"Agentia considera ca exista in continuare un risc ridicat de default al Greciei, avand in vedere nivelul inca foarte ridicat al indatorarii, dupa programul schimbului de obligatiuni", se arata intr-un comunicat al Fitch.

Agentia considera totodata ca aplicarea reformelor necesare reducerii datoriilor Greciei va fi dificila.

Un alt risc semnificativ este generat de perspectiva alegerilor generale si incertitudinile legate de angajamentul viitorului guvern pentru programul cu UE si FMI.

Alegerile generale din Grecia urmeaza sa aiba loc la sfarsitul lui aprilie sau inceputul lunii mai.