Ratingul Greciei, retrogradat la nivelul default restrictionat

Fitch a retrogradat temporar, vineri, ratingul Greciei de la nivelul "C" la default restrictionat, "RD", dupa anuntarea rezultatelor schimbului de obligatiuni cu creditorii privati pentru reducerea datoriilor, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Agentia a precizat ca dupa incheierea efectiva a schimbului de obligatiuni va atribui un nou rating Greciei, la un nivelul inferior din categoria speculativa, in care sunt incluse tarile a caror viabilitate financiara este incerta.

Ratingul "C", care face parte din aceasta categorie, corespunde unui default (incapacitate de plata) iminent sau inevitabil.

Standard&Poor’s a procedat la fel in februarie, cand a plasat ratingul Greciei la nivelul default selectiv, "SD", in scadere de la "CC", indicand ca va imbunatati calificativul la "CCC" dupa efectuarea schimbului de obligatiuni.

Calificativele Moody’s nu includ un rating corespunzator default-ului, dar agentia a retrogradat, la inceputul acestei luni, Grecia de la "Ca" la cel mai redus nivel posibil, "C".

Fitch considera ca operatiunea realizata de Grecia reprezinta "un schimb sub presiune", chiar daca oficial participarea a fost voluntara.

Dupa mai multe luni de negocieri internationale dificile, guvernul grec a anuntat vineri ca 83,5% dintre creditori privati au acceptat schimbul de obligatiuni, care va injumatati practic datoriile de 206 miliarde de euro catre acestia.

Prin acest program, datoriile Greciei catre creditorii privati vor fi reduse cu 107 miliarde de euro, de la nivelul actual de 206 miliarde de euro.

In timpul sedintei de guvern, premierul Lucas Papademos a calificat participarea mare a creditorilor privati, de 83,5%, un eveniment istoric.

Datoria publica a Greciei trebuie sa ajunga in 2020 la 120,5% din PIB, fata de nivelul actual de 160% din PIB.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri