Standard&Poor’s (S&P) a retrogradat joi ratingul operatorului elen de telecomunicatii OTE pentru datoriile pe termen lung, cu o treapta, la nivelul "B-", iar perspectiva este negativa din cauza cresterii riscului de tara.
Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost reconfirmat la nivelul "B", informeaza Mediafax.
S&P considera ca in urma rezultatului neconcludent al alegerilor parlamentare din Grecia exista o probabilitate de de 1 la 3 ca statul elen sa iasa din zona euro, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Perspectiva negativa a ratingului pe termen lung al OTE reflecta posibilitatea unor noi retrogradari in urmatoarele doua trimestre, daca profilul lichiditatilor companiei se va inrautati, daca riscul de retragere a Greciei din zona euro va creste in continuare, sau daca asteptarile S&P ca OTE sa beneficieze de sprijin din partea celui mai mare actionar, Deutsche Telekom, care detine 40% din titluri, se vor reduce.

Retrogradarea reflecta in primul rand inrautatirea continua a conditiilor macroeconomice de pe piata elena, riscul unui default al statului elen sau al iesirii Greciei din zona euro, dupa rezultatul neconcludent al alegerilor parlamentare din luna mai.

Decizia arata si opinia S&P privind continuarea recesiunii din Grecia, cresterea ratei somajului, scaderea cheltuielilor de consum si posibile probleme de plata a facturilor de catre companii si populatie.

In plus, riscul de tara ridicat si problemele din sectorul bancar vor continua sa afecteze capacitatea de refinantare sau de plata de catre OTE a unor datorii de 1,2 miliarde de euro care vor ajunge la maturitate in august 2013.

Ratingul "B-" al OTE este cu o treapta peste nivelul corespunzator profilului individual de credit al companiei, datorita sprijinului moderat venit din partea Deutsche Telekom.

S&P considera dificil sa anticipeze daca Deutsche Telekom va interveni sa atenueze impactul unei convertiri in drahme a datoriilor OTE. Potrivit criteriilor S&P, o astfel de convertire este probabil sa duca in ultima instanta la default, se arata in comunicat.

Agentia ar putea retrograda ratingul OTE daca profilul de lichiditati se va inrautati.

Perspectiva ar putea fi imbunatatita la stabila daca OTE va reusi sa refinanteze datoriile cu maturitate in 2012 si 2013, iar agentia va considera ca probabilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro s-a redus.
Sansele de imbunatatire a ratingului OTE par limitate in prezent, dar ar putea avea loc daca S&P va considera ca angajamentul Deutsche Telekom fata de operatorul elen a crescut, de exemplu prin majorarea participatiei detinuta la acesta.

OTE opereaza in Grecia 3,3 milioane de linii de telefonie fixa, 1,2 milioane de conexiuni fixe broadband si are circa 7,8 milioane de clienti pentru servicii mobile.

Compania mai ofera servicii de telefonie in Romania, Albania si Bulgaria.

OTE controleaza in Romania Romtelecom si subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicatii mobile Cosmote si retailerului Germanos.

Cel mai mare actionar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiuni si are dreptul de preemptiune asupra participatiei de 10% din titluri aflata inca in proprietatea statului elen, daca guvernul de la Atena ar decide sa vanda pachetul. Acordul de privatizare incheiat cu statul elen confera Deutsche Telekom prerogativa de a consolida OTE ca divizie a grupului si de a desemna directorul general.

OTE a raportat un profit peste asteptari in primul trimestru, sustinut de vanzarea participatiei detinute la compania sarba de telefonie Telekom Srbija si de reduceri de costuri. Profitul net s-a situat la 306,6 milioane de euro, comparativ cu 30 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut. OTE a obtinut 211 milioane de euro din vanzarea unui pachet de 20% din actiunile Telekom Srbija.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri