Fitch a modificat perspectiva ratingului triplu-A al Marii Britanii de la stabila la negativa, avertizand ca guvernul de la Londra si-ar putea pierde nota maxima de credit din cauza capacitatii reduse de a rezista unor eventuale socuri, transmite Bloomberg, scrie Mediafax.

Decizia Fitch este anuntata cu doar cateva zile inainte ca ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, sa prezinte un nou proiect de buget.

Fitch noteaza, intr-un comunicat, ca sansa ca Marea Britanie sa piarda ratingul AAA in urmatorii doi ani este de "usor peste 50%", din cauza revenirii economice lente, gradului ridicat de indatorare si riscurilor presupuse de criza datoriilor de stat din zona euro.

"Decizia reflecta capacitatea fiscala foarte limitata de a absorbi noi socuri economice, in contextul unor niveluri atat de ridicate ale datoriilor si unei revenirii economice mai slabe decat se preconizeaza", avertizeaza Fitch.

Noul buget pregatit de Osborne presupune cele mai mari taieri de cheltuieli de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Modificarea perspectivei ratingului de tara in sens negativ reprezinta cu siguranta o lovitura pentru strategia ministrului Finantelor, insa s-ar putea transforma intr-un argument important in favoarea austeritatii in negocierile din coalitie, unde partenerii din Partidul

Liberal Democrat vor scaderea taxelor pentru a ajuta categoriile sociale vulnerabile.

Ministrul liberal-democrat al Trezoreriei, Danny Alexander, a declarat ca decizia Fitch "este un avertisment catre cei care cred ca este posibil sa nu mai strangem cureaua".

Avertismentul Fitch aminteste de comentariile din luna februarie ale agentiei de rating Moody's, care a aratat ca Marea Britanie si-ar putea pierde ratingul triplu-A daca situatia economica va continua sa se deterioreze.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a afirmat la finele lunii februarie ca afirmatiile Moody's reprezinta o evaluare "perfect rezonabila" a situatiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Un polonez, printre eroii care s-au luptat cu teroristul din Londra