Contactati de Reuters, reprezentantii S&P au refuzat sa comenteze informatiile. "S-ar putea intampla intr-o saptamana, poate zece zile", scrie La Tribune, citand o sursa "diplomatica".

Ziarul noteaza ca S&P a vrut sa faca vineri anuntul privind perspectiva ratingului Frantei, odata cu reducerea ratingului Belgiei de la AA+ la AA, insa a amanat decizia din motive necunoscute.

Informatiile La Tribune au aparut aproape simultan cu un comunicat al Moody's care avertizeaza ca ar putea retrograda ratingurile datoriilor subordonate a 87 de banci din 15 state europene.

Ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, a declarat marti ca Franta nu ar trebui sa fie in centrul atentiei. Criza datoriilor de stat este serioasa, dar Franta are "o viziune clara" asupra situatiei, a aratat el la postul de radio France Info, comentand informatiile din La Tribune.

Citeste si:

"Suntem vizati cu totii, nu numai Franta. Este vorba de toate statele din zoan euro. Franta nu este o insula izolata economic de restul lumii. O mare parte din activitatea economica depinde de parteneri din zona euro si de aceea avem, in mare masura, o viziune clara asupra crizei", a aratat oficialul francez.

Presedintele Nicolas Sarkozy, care va incerca anul viitor, in aprilie, sa castige un nou mandat, a declarat ca va face tot posibilul pentru a apara ratingul AAA al Frantei.

Standard & Poor's a anuntat din greseala pe 10 noiembrie ca a redus ratingul Frantei, eroare corectata dupa mai putin de doua ore, dar care a generat nervozitate pe pietele financiare.

Fitch a aratat saptamana trecuta ca nivelul datoriei publice si deficitului bugetar al Frantei corespunde ratingului AAA, insa tara are spatiu de manevra limitat in privinta absorbtiei unor noi socuri.