"S&P nu adopta o pozitie politica in privinta candidatilor individuali sau a rezultatului oricaror alegeri", potrivit unui comunicat al agentiei, potrivit Mediafax.

Totusi, noteaza analistii agentiei, politicile guvernului unui stat au impact direct asupra bonitatii tarii. Ratingul S&P incorporeaza estimari privind consecintele politicilor adoptate de oficialii alesi.

S&P va analiza optiunile presedintelui ales al Frantei si cele ale urmatorului guvern, care va fi format dupa alegerile parlamentare din iunie.
Agentia considera, in concordanta cu perspectiva negativa a ratingului "AA+", ca exista o posibilitate din trei pentru o retrogradare in acest an sau in 2013.

Citeste si:

Franta are perspectiva negativa si de la celelalte doua mari agentii de rating, Moody's si Fitch.

Francois Hollande, in varsta de 57 de ani, a devenit duminica primul presedinte socialist al Frantei dupa 17 ani, obtinand 51,67% din voturi potrivit rezultatelor oficiale aproape definitive, anuntate de Ministerul de Interne. Victoria socialistului este interpretata drept un vot-sanctiune impotriva presedintelui conservator aflat la sfarsit de mandat, Nicolas Sarkozy.

Hollande a cauzat ingrijorare in randul investitorilor in timpul campaniei electorale, cerand atenuarea politicilor de austeriate, promovate de Germania, si adoptarea unor masuri care sa sustina cresterea economica in Europa.