Datoria publica a Spaniei a crescut anul trecut la 68,5% din PIB, respectiv 734,9 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din peste 20 de ani, de la 61,2% in 2010, potrivit datelor bancii centrale, care amplifica temerile privind capacitatea autoritatilor de a pune ordine in finantele tarii.

Guvernul de la Madrid anticipa ca datoria publica va atinge 67,3% din PIB, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

"Spania pare sa fie principalul risc pentru Europa, in viitorul apropiat. Problemele Europei sunt enorme si includ spirala datorii-recesiune din Portugalia si Spania", a declarat Stephane Deo, economist sef pentru Europa la UBS.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a ingrijorat investitorii la inceputul lunii martie, cand a anuntat o tinta a deficitului bugetar pentru acest an de 5,8%, peste nivelul de 4,4% convenit cu Comisia Europeana, din cauza recesiunii.

Dupa comentariile lui Rajoy, costul imprumuturilor Spaniei a urcat cu 0,3 puncte procentuale, chiar daca finantarea acordata de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor a marit cererea pentru obligatiunile spaniole.

Cresterea datoriei publice a fost determinata de guvernele celor 17 regiuni semi-autonome ale Spaniei, ale caror imprumuturi au crescut cu 17% fata de 2010.

Comisia Europeana anticipeaza ca datoria publica a Spaniei va ajunge la 78% din PIB anul viitor, nivel aproape dublu fata de inceputul crizei datoriilor din zona euro, eforturile de reducere a deficitului bugetar fiind afectate de reintrarea in recesiune.

FMI anticipeaza ca economia spaniola se va contracta cu 1,7% in acest an.

Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la concluzia ca tinta deficitului bugetar pentru acest an nu poate fi atinsa de Spania, dupa deficitul peste asteptari, de 8,5%, inregistrat anul trecut. Pentru 2012, ministrii au acceptat o tinta de 5,3% pentru deficit.

Guvernul spaniol intentioneaza inchiderea a 27 de companii administrate de stat, in cadrul unui program de scadere a cheltuielilor publice. Cabinetul vrea de asemenea sa iasa din actionariatul altor opt companii, sa inceapa procedurile de lichidare pentru 14 societati si sa vanda participatiile minoritare pe care le detine la alte 35, a declarat un purtator de cuvant al Executivului de la Madrid.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri