Guvernul de la Madrid anticipa ca datoria publica va atinge 67,3% din PIB, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

"Spania pare sa fie principalul risc pentru Europa, in viitorul apropiat. Problemele Europei sunt enorme si includ spirala datorii-recesiune din Portugalia si Spania", a declarat Stephane Deo, economist sef pentru Europa la UBS.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a ingrijorat investitorii la inceputul lunii martie, cand a anuntat o tinta a deficitului bugetar pentru acest an de 5,8%, peste nivelul de 4,4% convenit cu Comisia Europeana, din cauza recesiunii.

Dupa comentariile lui Rajoy, costul imprumuturilor Spaniei a urcat cu 0,3 puncte procentuale, chiar daca finantarea acordata de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor a marit cererea pentru obligatiunile spaniole.

Cresterea datoriei publice a fost determinata de guvernele celor 17 regiuni semi-autonome ale Spaniei, ale caror imprumuturi au crescut cu 17% fata de 2010.

Citeste si:

Comisia Europeana anticipeaza ca datoria publica a Spaniei va ajunge la 78% din PIB anul viitor, nivel aproape dublu fata de inceputul crizei datoriilor din zona euro, eforturile de reducere a deficitului bugetar fiind afectate de reintrarea in recesiune.

FMI anticipeaza ca economia spaniola se va contracta cu 1,7% in acest an.

Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la concluzia ca tinta deficitului bugetar pentru acest an nu poate fi atinsa de Spania, dupa deficitul peste asteptari, de 8,5%, inregistrat anul trecut. Pentru 2012, ministrii au acceptat o tinta de 5,3% pentru deficit.

Guvernul spaniol intentioneaza inchiderea a 27 de companii administrate de stat, in cadrul unui program de scadere a cheltuielilor publice. Cabinetul vrea de asemenea sa iasa din actionariatul altor opt companii, sa inceapa procedurile de lichidare pentru 14 societati si sa vanda participatiile minoritare pe care le detine la alte 35, a declarat un purtator de cuvant al Executivului de la Madrid.