Indatorarea Spaniei, care a urcat cu 9,2 puncte procentuale in doar un an, depaseste plafonul de 60% prevazut in Pactul de Stabilitate al UE, dar se situeaza sub media zonei euro de 88,2%, in primul trimestru, scrie Mediafax.

Pana la sfarsitul anului, indatorarea va continua sa creasca si va ajunge la 79,8% in decembrie, nivel care nu ia in calcul ajutorul extern de 100 de miliarde de euro pentru sectorul bancar spaniol. Imprumutul extern ar putea creste indatorarea cu pana la 10 puncte procentuale.

Spania, a patra mare economie a zonei euro, se afla sub presiune din partea pietelor financiare si partenerilor europeni pentru a cere un program de ajutor financiar destinat intregii economii.

Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei, o importanta sursa de ingrijorare pentru pietele financiare, sunt responsabile de o datorie reprezentand 14,2% din PIB. Cea mai indatorata este Catalonia, cu 44 miliarde de euro, urmata de Valencia, cu 21,4 miliarde de euro.

Cele doua regiuni au cerut, in ultimele saptamani, ajutorul financiar al statului. Catalonia a solicitat 5 miliarde de euro, iar Valencia 4,5 miliarde de euro

Guvernul anticipeaza ca indatorarea va atinge 82,3% din PIB anul viitor, dar va cobori in urmatorii doi ani la 81,5%, respectiv 80,8%.