"Andaluzia analizeaza posibilitatea de a apela la fondul destinat regiunilor, pentru 4,9 miliarde de euro", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului regional pentru buget, Antonia Peinado.

Ea a adaugat ca totul va depinde de solicitarile de clarificari pe care autoritatile regionale le vor trimite marti guvernului.
Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului, dupa cresteri atat la nivelul guvernului central, cat si la autoritatile regionale.

Spania, a patra mare economie a zonei euro, se afla sub presiune din partea pietelor financiare si partenerilor europeni pentru a cere un program de ajutor financiar destinat intregii economii.

Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei, o importanta sursa de ingrijorare pentru pietele financiare, sunt responsabile de o datorie reprezentand 14,2% din PIB. Cea mai indatorata este Catalonia, cu 44 miliarde de euro, urmata de Valencia, cu 21,4 miliarde de euro.

Cele doua regiuni au cerut, in ultimele saptamani, ajutorul financiar al statului. Catalonia a solicitat 5 miliarde de euro, iar Valencia 4,5 miliarde de euro. In iulie, regiunea Murcia a cerut un ajutor de stat de circa 300 de milioane de euro.

Andaluzia a avea la sfarsitul primului semestru o datorie publica de 15,4 miliarde de euro, reprezentand 10,6% din PIB-ul regiunii, iar obligatiile financiare pentru semestrul al doilea se ridica la 1,61 miliarde de euro. Regiunea a solicitat guvernului central, la inceputul acestei luni, un avans de 1 miliard de euro, inainte de activarea fondului de sustinere.