Extinderea programului de indatorare de pe pietele externe cu 4 miliarde de euro se afla pe masa sedintei de Guvern de miercuri. O Hotarare de Guvern adoptata in acest sens ar permite Ministerului Finantelor Publice sa mai imprumute 5,25 miliarde de euro de pe pietele externe in acest an, dupa cele 3 miliarde imprumutate deja in urma cu mai putin de doua luni.

Proiectul de Hotarare prevede ca “se aproba programul-cadru de emisiuni de titluri de stat"Medium Term Notes", in suma maxima, in orice moment, de 31miliarde euro sau echivalent in orice valuta, denumit in continuare Program”. Anterior, suma maxima prevazuta pentru astfel de imprumuturi era de 27 de miliarde de euro (HG 1264/2010).

Nota de fundamentare a actului normativ arata ca, “in contextul implementarii planului anual de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice, pentru perioada 2019 – 2020, Ministerul Finantelor Publice are in vedere emiterea de euroobligatiuni in valoare de aproximativ 8,25 miliarde euro (echivalent)”.

Mai mult, Finantele spun ca, pentru acoperirea nevoilor de finantare de pe pietele externe pentru perioada 2019-2020 si luand in considerare suma ramasa disponibila de 0,022 miliarde euro, se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 4 miliarde euro.

Dar, de ce a fost epuizat plafonul cu doi ani mai repede decat era prevazut? Unde se duc acesti bani? Cine plateste dobanzile?

Cele mai recente imprumuturi, contractate de statul roman in luna martie 2019, in suma totala de 3 miliarde de euro, cea mai mare suma luata pana acum de Romania la o singura iesire pe pietele externe. Din aceasta suma, 1,35 miliarde de euro reprezinta un imprumut pe 30 de ani, la o dobanda de 4,65% pe an, mai mare decat cea la care se imprumuta Grecia, tara cu un rating inferior Romnaiei.

Ministrul Finantelor nu vede, insa, in asta o problema. "Am decis sa ne finantam, cum fac si alte state normale, adica sa ma imprumut pentru ce am nevoie in acest an in primul semestru, dupa care sa incep sa ma imprumut daca doresc din piata si costurile imi convin ca si Minister de Finante pentru anul care urmeaza. Asa este logica in orice Minister de Finante care stie cum sa procedeze vizavi de datoria unei tari intr-un mod responsabil. Faptul ca este interes pentru titluri de stat in euro din partea investitorilor straini, asta inseamna incredere pe termen lung intr-o tara, in Guvenul unei tari", a spus la acea vreme ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Este foarte adevarat ca, pentru Romania, conditiile pentru imprumuturi externe sunt inca favorabile, avand in vedere ca agentia de evaluare financiara doar a amanat reducerea perspectivei de rating pentru tara noastra pana in toamna, dand ragaz guvernantilor sa echilibreze finantele publice. Cum, insa, asta nu se intampla, iar cheltuielile statului continua sa creasca in ritm nesustenabil (mai ales daca se aproba si legea Pensiilor in forma propusa), probabil Guvernul vrea sa se puna la adapost pentru o vreme, insa foarte scurta!

Sursa foto: Team Oktopus / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri