Nivelul de indatorare al Spaniei va creste de la 68,5 % din PIB anul trecut la 79,8% in acest an, maximul pentru cel putin din 1990, in contextul adancirii rcesiunii si a cresterii costurilor de imprumut, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.

Avansul indatorarii alimenteaza pesimismul referitor la economia tarii, lovita de reducerea cheltuielilor de catre guvern pentru atingerea tintelor de deficit bugetar cerute de UE.

Datele au fost prezentate marti, odata cu detalii privind bugetul pentru acest an, de catre ministrul Trezoreriei, Cristobal Montoro.

Bugetul vizeaza economii de 27 de miliarde de euro, pe langa reducerile de cheltuieli adoptate pana in prezent de guvernul condus de premierul Mariano Rajoy.

"Provocarea acestui buget este de a redobandi increderea partenerilor europeni, institutiilor europene si investitorilor", a spus Montoro.

Cresterea datoriei ca procentaj din PIB a se datoreaza costurilor ridicate de imprumut, cheltuielilor cu fondul de sprijinire a sectorului bancar, precum si cu fondurile pentru limitarea tarifelor la energie, pentru ajutarea autoritatilor regionale sa plateasca furnizorii de servicii, dar si a contributiei la pachetul de ajutor financiar pentru Grecia.

Increderea investitorilor in Spania s-a imbunatatit in ultimele luni, ca urmare a aprobarii celui de-al doilea pachet de ajutor financiar pentru statul elen.

Spania trebuie sa-si reduca deficitul bugetar de la 8,5% anul trecut la 5,3% din PIB in acest an si sa ajunga subpragul european de 3% in 2013.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PwC: Toate prognozele pentru Romania indica o incetinire a economiei