Guvernul german vrea sa cumpere 12% din actiunile grupului EADS de la Daimler si un consortiu de banci, a declarat vineri pentru Reuters o sursa oficiala, semn ca Berlinul doreste sa-si promoveze interesele nationale in conducerea gigantului european, transmite Reuters, posibil Mediafax.
"Proiectul de suplimentare a bugetului prevede suma de 1,6 miliarde euro in acest scop", a aratat persoana citata.

Germania anuntase anterior ca vrea sa cumpere 7,5% din EADS de la Daimler, iar celelalte 4,5% din actiuni ar trebui sa vina de la consortiul Dedalus, controlat de mai multe banci private.

Achizitia va fi derulata prin banca de stat KfW.

O astfel de miscare a guvernului german ar putea accentua tensiunile din conducerea EADS privind localizarea fabricilor grupului, dupa ce Airbus a avertizat deja Berlinul ca nu va tolera interferente.

EADS are o structura complexa a actionariatului, impartit intre statul francez, companii din Franta si Germania, statul spaniol, investitori institutionali, angajati si actionari retail, proveniti de pe bursa.

Astfel, 22,36% din actiunile grupului sunt detinute de un consortiu format din statul francez si grupul francez media Lagardere. Grupul german Daimler, care detine constructorul auto Mercedes-Benz, are o participatie similara, dar va ramane cu 14,86% dupa vanzarea pachetului de 7,5% catre guvernul german. Spania controleaza 5,44% din actiuni prin SEPI, holdingul de investitii de stat.

Restul de 49,34% din titluri sunt in proprietatea investitorilor institutionali, actionarilor retail si angajatilor.

Infiintat in 2000, EADS a fost afectat in primii ani de activitate de ciocnirea intereselor franceze si germane din actionariat, dar si de divergentele dintre actionarii francezi.

Actiunile EADS s-au apreciat vineri la Paris cu 1,8%.

Directorul general al EADS, Louis Gallois, a aparat recent planurile succesorului sau desemnat, Tom Enders, de a centraliza o pondere mai mare din operatiunile grupului in apropierea sediului central din Toulouse, Franta, in pofida ingrijorarii exprimate de guvernul condus de cancelarul Angela Merkel.

EADS are activitati in industria aerospatiala si de aparare, ingloband constructorul de aeronave Airbus, producatorul de elicoptere Eurocopter, Astrium, lider european in programe spatiale si Cassidian, furnizor de sisteme de siguranta pentru vehicule aeriene, terestre si navale. Prin Cassidian, EADS este unul dintre partenerii cheie ai proiectului Eurofighter.

Sursa foto: www.eads.com.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri