Masurile adoptate recent pentru a imbunatati politicile fiscale asigura o masa monetara adecvata si implementeaza masuri de crestere economica, in special in Grecia, Italia, Portugalia si Spania, noteaza CNBC.

OCDE lucreaza in prezent la reforme care sa rezolve problema somajului ridicat din piete si lipsa fortei de munca specializate. In cele 27 de tari din UE rata somajului a ajuns la o medie de 9,6% in 2011, insa exista variatii considerabile de o tara la alta. Austria are o rata de 4,1%, fata de Spania, unde somerii reprezinta 21,8% din totalul fortei de munca, iar lipsa specialistilor sunt o problema comuna in Uniunea Europeana, in parte din cauza imbatrinirii populatiei.

O solutie ar fi incurajarea migratiei pe piata fortei de munca din Uniunea Europeana, care ar putea imbunanati echilibrul dintre cererea si oferta de forta de munca si ar veni in ajutorul firmeler si celor care vor sa se angajeze.

Raportul OCDE precizeaza ca numai 3% dintre cetatenii Uniunii lucreaza in alta tara decat cea de origine.

Citeste si:

Pe langa diferentele de limbaj, migratia mai este incetinita de bariere administrative precum neacceptarea studiilor academice si pregratirea profesionala, imposibiliatatea de a transfera pensiile si dificultati in obtinerea informatiilor despre locurile de munca disponibile. In plus, cetatenii europeni nu sunt acceptati in posturi din sectorul administrativ public, chiar daca legile europene interzic acest aspect.