Analistii consultati de Reuters anticipau un rezultat negativ de 369 milioane de euro, relateaza Mediafax.

Pierderea a fost determinata de elemente exceptionale, precum reevaluarea in scadere a stocurilor, majorarea provizioanelor pentru contracte sau deprecierea activelor necurente, se arata intr-un comunicat al grupului.

Impactul negativ cumulat al acestora pentru anul trecut se ridica la 473 milioane de euro. Retailerul noteaza ca in cea mai mare parte aceste cheltuieli exceptionale au fost contabilizate in prima jumatate a anului trecut.

Praktiker a raportat o pierdere de 348 milioane de euro in primele noua luni, fata de un rezultat negativ de doar 100.000 de euro in urma cu un an. Pentru trimestrul al treilea, retailerul a anuntat pierderi de 26 milioane de euro, comparativ cu profit de aproape 12 milioane de euro in aceeasi perioada a anului anterior.

Firma austriaca de investitii Maseltov, cel mai mare actionar al Praktiker, a anuntat marti ca vrea ca retailerul, prezent si in Romania, sa se retraga din Europa de Est. Vanzarea operatiunilor din Europa de Est ar putea aduce Praktiker 50-70 de milioane de euro, potrivit cotidianului Financial Times Deutschland.

Citeste si:

Maseltov, cu o participatie de 10%, vrea sa convinga si alti actionari, la urmatoarea adunare generala, asupra necesitatii de a vinde operatiunile, a declarat Isabella de Krassny, manager de fond si purtator de cuvant la firma de investitii. Al doilea actionar ca marime este firma austriaca de investitii Semper Constantia cu 5,01%.

Vanzarile nete ale Praktiker in Romania au scazut cu 24,4% in primele noua luni ale anului, la 116,1 milioane de euro, in contextul conditiilor economice dificile si al continuarii declinului consumului privat si vanzarilor de retail. In trimestrul al treilea, vanzarile Praktiker in Romania au scazut cu 17%, la 47,4 milioane de euro. Praktiker avea in Romania la sfarsitul lunii septembrie 27 de magazine, la fel ca la sfarsitul lui 2010.

Grupul Praktiker este prezent in noua tari, cu 440 de magazine de bricolaj, incluzand si reteaua Max Bahr. In Germania, grupul are circa 330 de magazine. Divizia internationala a Praktiker include operatiunile din Romania, Grecia, Turcia, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Ungaria si Luxemburg.