Despagubirile reprezinta diferenta intre rata de recuperare de 21,5 eurocenti pe euro, determinata in functie de cotatia noilor obligatiuni acordate de statul elen in procesul de restructurare, si valoarea nominala a vechilor titluri preschimbate, a anuntat Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC), relateaza Mediafax.

Statul elen a derulat cea mai mare restructurare de datorie suverana din istorie, prin stergerea a aproximativ jumatate, 100 de miliarde de euro, din datoria catre creditorii privati.

Asociatia Internationala pentru Schimburi si Derivate (International Swaps and Derivatives Association - ISDA) a decis, dupa anuntarea termenilor restructurarii, ca sunt intrunite conditiile pentru plata contractelor CDS. Decizia ISDA a fost motivata de folosirea de clauze colective de catre statul elen pentru a forta participarea la restructurare a investitorilor care nu acceptau pierderi.

Citeste si:

DTCC include o serie de companii ce ofera servicii necesare functionarii pietelor de capital.

Potrivit DTCC, care a inceput sa monitorizeze piata CDS in 2003, singurul alt stat in cazul caruia au mai fost platite astfel de despagubiri este Ecuadorul, cu 473 milioane de dolari in 2009.