Exporturile de titei ale Iranului, al doilea mare membru al OPEC, sunt in pericol, aşa ca Arabia Saudita urmeaza sa mareasca numarul platformelor marine de la circa 130 la nivelul record de 140, pana la sfarşitul acestui an, potrivit unor surse din industrie.

"Compania Aramco aplica un plan ambitios de adaugare a unor noi platforme pentru accelerarea dezvoltarii exploatarilor de petrol şi gaze", a spus una dintre surse.

Reprezentantii Aramco au refuzat sa comenteze.

Numarul platformelor utilizate de Arabia Saudita, al doilea mare producator de petrol din lume dupa Rusia, a revenit la nivelul de aproximativ 130 atins la inceputul lui 2008, in creştere de la 100 la sfarşitul trimestrului al treilea al anului trecut.

Majoritatea platformelor sunt folosite pentru foraje petroliere, dar unele prospecteaza gaze sau sunt folosite pentru mentenanta şi alte activitati.

Citeste si:

Ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, a declarat sapamana trecuta ca regatul a acoperit necesarul de titei al clientilor şi este pregatit sa majoreze livrarile de la nivelul actual de circa 9,9 milioane de barili pe zi la capacitatea maxima de 12,5 milioane de barili pe zi, in caz de nevoie.

"Nu exista nicio indoiala ca Arabia Saudita face tot posibilul pentru a creşte productiei pentru a asigura cererea actuala şi viitoare", a declarat Kamel Al Harami, analist independent din Kuwait.

El a aratat ca Arabia Saudita vrea sa fie lider mondial in productia de petrol şi face paşii necesari pentru a-şi asigura increderea clientilor.

La ora 10:38 GMT, petrolul Brent de referinta la Londra era in scadere cu 1,1 dolari, la 124,44 dolari pe baril. De la inceputul acestui an, cotatia a urcat insa cu 16%. Cotatia petrolului destinat pietei americane este in coborare cu 96 de centi, la 106,37 dolari pe baril.