Pretul petrolului a coborat miercuri cu 3,6%, la 35,58 dolari pe baril, minimul ultimilor 11 ani, intrucat investitorii considera ca tensiunile dintre Arabia Saudita si Iran elimina orice posibilitate ca marii producatori sa colaboreze pentru o eventuala reducere a productiei, potrivit Reuters, preluat de Mediafax.

Tensiunile aparute dupa ce Arabia Saudita a executat un cunoscut cleric siit au pus capat speculatiilor ca membrii OPEC s-ar putea pune de acord sa reduca productia pentru a sutine cresterea preturilor.

"Stocurile sunt in crestere, iar tensiunea dintre Arabia Saudita si Iran face orice acord referitor la productie putin probabil", a declarat Michael Hewson, seful diviziei pentru strategie la CMC Markets. Cotatia petrolului Brent a coborat miercuri cu 1,31 dolari, sau 3,55%, la 35,58 dolari pe baril, minimul incepand din 2004.

Petrolul tranzactionat in SUA a inregistrat o scadere de 90 de centi, la 35,07 dolari pe baril. Pretul barilului a scazut semnificativ incepand din iunie 2014, cand se situa la 114 dolari, declinul fiind cauzat de dezvoltarea productiei de petrol de sist in SUA si de majorarea productiei de catre unele tari care incearca sa-si maximizeze exporturile pentru a compensa pierderea de venituri determinata de pretul mai mic.

De asemenea, unele state exportatoare de petrol au crescut productia in incercarea de a-si pastra sau chiar creste cota de piata. In acest context, de exces de petrol in piata, analistii asteapta in acest an si o crestere a exporturilor Iranului, intrucat foarte probabil vor fi ridicate restrictiile impuse de statele occidentale Teheranului.

"Productia de sist si cresterea capacitatilor unor tari precum Rusia, care trebuie sa-si protejeze veniturile, impreuna cu asteptarile pentru livrari mai mari ale Iranului inseamna ca productia si asteptarile pentru productia viitoare cresc", a declarat Hewson.

Un oficial iranian a declarat, insa, recent, ca Iranul ar putea tempera exporturile de petrol odata cu ridicarea sanctiunilor pentru a nu pune o presiune si mai mare pe preturi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri