La 20 dintre cele 36 de sesiuni de negocieri cu investitorii, detinatorii de obligatiuni au refuzat propunerea guvernului, au amanat discutiile sau nu au reusit sa stranga cvorumul necesar unei decizii, potrivit unui comunicat transmis luni de autoritatea elena de administrare a datoriei de stat.

Investitorii vizati detin obligatiuni elene de 26,8 miliarde de dolari emise sub jurisdictie straina, denominate in dolari, euro, franci elvetieni si yeni.

Pana acum, statul elen a reusit sa restructureze 15,3 miliarde de dolari din aceste datorii, restul de 11,5 miliarde de dolari fiind inca in negocieri.

"Chestiunea cheie cu obligatiunile internationale este ca investitorii trebuie sa voteze titlu cu titlu, si nu agregat. Astfel, este mai usor ca cei interesati sa blocheze restructurarea si apare problema optiunilor ramase la dispozitia Greciei", comenteaza Thomas Costerg, economist la Standard Chartered Bank.

Grecia a obtinut in luna martie cea mai mare restructurare de datorii din istorie, detinatorii de obligatiuni de stat grecesti emise conform legislatiei elene, in valoare totala de 197 miliarde euro, fiind obligati sa accepte pierderi de aproximativ 70%.

Citeste si:

Guvernul elen insista ca nu are bani sa plateasca integral datoriile catre detinatorii de obligatiuni emise sub jurisdictie internationala.
Grecia poate opta pentru initierea de negocieri individuale cu investitorii pentru a ajunge la un compromis, pentru plata integrala a datoriilor catre acestia sau pentru refuzul total al platii, potrivit lui Costerg.

"Plata integrala ar ridica problema corectitudinii fata de investitorii care au cumparat obligatiuni guvernate de legislatia locala, iar un default (incapacitate de plata - n.r.) dur provoaca litigii", sustine analistul.

Obligatiuni elene de 450 milioane euro emise sub legea internationala, detinute de investitori care au refuzat restructurarea, vor ajunge la maturitate la 15 mai, cu o perioada de gratie de 30 de zile.